(SPORT)DIËTISTENPRAKTIJK
RUTH VANDERHEYDEN

Hoe blijft je kind gezond eten tijdens de zomervakantie?

Hoe blijft mijn kind gezond eten tijdens de zomervakantie?

Vaak is het moeilijker om gezond te blijven eten tijdens de zomervakantie. Zeker voor kinderen is het een hele uitdaging. Op vakantie gaan, meer sociale gelegenheden en gebrek aan structuur zijn hiervoor een van de belangrijkste oorzaken. Maar ook hoe je als ouder omgaat met gezonde voeding heeft invloed op het eetgedrag van je kind.

In deze blog krijg je 6 tips over hoe je zomerse voeding gezond en aantrekkelijker kan maken voor kinderen.

1. Betrek je kind

Betrek je kind in het hele kookproces. Maak samen een menuplanning op. Maak hiervoor eventueel eerst een mooi documentje om in te kleuren of laat je kind zelf eentje ontwerpen. Stel vervolgens samen een boodschappenlijstje op. Verder vinden sommige kinderen het geweldig om samen boodschappen te doen en op zoek te gaan naar nieuwe producten om te proeven. Laat hem of haar meehelpen in de keuken! Samen een maaltijd (voor)bereiden is niet alleen gezellig, maar ook leerzaam. Laat ze eenvoudige klusjes doen, zoals groenten wassen of fruit snijden (onder toezicht natuurlijk). Op die manieren leren ze over gezonde voeding en waarderen ze het vaak meer als ze zelf hebben geholpen. En wie weet, ontdekken ze wel een nieuwe favoriete groente!

2. Geef inspraak, maar met mate

Je kind heeft ook een mening… Vaak vergeten we dit bij het opstellen van de maaltijden. Door hen inspraak te geven, gaan ze de maaltijd meer appreciëren en is de kans groter dat ze het gerecht opeten zonder discussie. Probeer hierbij hun inspraak af te bakenen, zodat de maaltijd voedzaam blijft. Geef hen bijvoorbeeld telkens twee opties: witte vis of zalm, volkoren pasta of bruine rijst, kip of biefstuk … Wat de groenten betreft, kan je ze hierin natuurlijk volledig laten kiezen. Alle groenten zijn goed, zo lang ze maar niet op het bord blijven liggen. Is je kind een moeilijke groente-eter? Laat hem of haar een lijstje maken met drie groenten die hij of zij wil leren eten. Op die manier heeft je kind het gevoel de regie te hebben en weet jij welke groentesoort je dient klaar te maken zonder discussies aan tafel.

3. Leg gezonde snacks in het zicht

Zorg ervoor dat er altijd gezonde snacks binnen handbereik zijn. Denk aan een schaal in de koelkast met gewassen en gesneden groenten, zoals wortels en komkommers of een fruitschaal met appels, bananen en bessen. Als gezonde snacks voor het grijpen liggen, kiezen ze daar vanzelf vaker voor. Koeken, chips en snoep mogen zeker in huis liggen, maar koop ze niet in overmaat. De meeste ouders bannen lekkernijen, maar op die manier gaat je kind (en waarschijnlijk ook jijzelf) hier alleen maar meer naar verlangen en lijkt het alsof dit nooit gegeten mag worden. Leer je kind dat het zeker wel mag, maar ze andere voedzame producten meer nodig hebben om te groeien. Een gezonde balans is hierbij belangrijk en niet eenvoudig om aan te leren. Graag hulp? Kijk op de website voor ons aanbod.

4. Water, water en nog eens water

Water is de beste dorstlesser, vooral in de zomer. Maak het drinken van water leuk door er schijfjes citroen, limoen of komkommer aan toe te voegen. Zorg dat er altijd een kan water of herbruikbare waterfles in de buurt is. Leer je kinderen dat water veel beter is voor je lichaam dan zoete drankjes en leg ze uit waarom. Kinderen willen vaak een verklaring hebben om hun gedrag ook effectief aan te passen. Een leuke drinkfles kan ook helpen om meer water te drinken.

5. Kies voor eetritme

Probeer ook in de vakantie een regelmatig eetpatroon aan te houden. Drie maaltijden per dag en gezonde tussendoortjes houden de energie op peil en voorkomen dat kinderen de hele dag door snoepen. Vaak slapen kinderen langer tijdens de zomervakantie, waardoor ze niet ontbijten. Probeer hen dan toch te stimuleren om een (kleiner) ontbijt te nemen of eventueel later te lunchen, zodat er voldoende tijd is tussen het ontbijt en de lunch.

Zorg daarbij voor gevarieerde maaltijden met voldoende eiwitten, vezels en gezonde vetten. Een stuk fruit met een beetje yoghurt of een handjevol noten zijn bijvoorbeeld perfecte tussendoortjes.

6. Eten als activiteit

Introduceer nieuwe voedingsmiddelen op een leuke manier. Organiseer bijvoorbeeld een proeverij van verschillende soorten fruit en groenten en laat je kind zijn of haar favoriet kiezen met behulp van een scoresysteem. Maak samen kleurrijke salades of fruitspiesjes of laat ze zelf een smoothie samenstellen. Het is leuk om van eten een creatieve activiteit te maken. Probeer hierbij je kind inspraak te geven en je voorstel aantrekkelijk te maken. Kinderen zijn vaak nieuwsgieriger om nieuwe dingen te proberen, zoals smoothies proeven, als het er aantrekkelijk uitziet. Dus start niet met het proeven van een groene smoothie…

 

Met deze tips wordt gezond eten tijdens de zomervakantie niet alleen voor je kind, maar ook voor jezelf makkelijker én leuker.

Wil jij graag persoonlijke begeleiding? We helpen je graag! Bekijk het aanbod op de website.

 

Tot snel!

Ruth & Jelena