(SPORT)DIËTISTENPRAKTIJK
RUTH VANDERHEYDEN

Body positivity in de zomer: jouw gids naar een gezonde & gelukkige leefstijl

sportdiëtiste Ruth Vanderheyden, intuïtief bewegen, Diëtiste, activiteit, vakantie, actief zijn, lichaam, body positivity

De zomer nadert en misschien is dat voor jou een periode waarin de druk om aan je lichaam te werken toeneemt. De zoektocht naar het perfecte dieet, het snelle afvallen en de angst om in badkleding te verschijnen, zijn herkenbare gevoelens voor veel mensen.

Maar hier in onze diëtistepraktijk geloven we dat dit niet de oplossing is. Wij gaan voor een duurzame aanpak zonder strenge regels of diëten, gericht op body positivity en een gezonde mindset.

De valkuil van strenge diëten

Strenge diëten beloven snelle resultaten, maar de realiteit is vaak minder rooskleurig. Deze diëten zijn moeilijk vol te houden en kunnen leiden tot het jojo-effect en een negatief zelfbeeld. Bovendien kunnen ze je energie, humeur en algemene gezondheid negatief beïnvloeden.

Het is belangrijk te beseffen dat een gezonde leefstijl geen kwestie is van korte termijn oplossingen, maar van duurzame veranderingen die je hele leven positief beïnvloeden.

Ga voor body positivity: Wat is het en waarom is het belangrijk?

Body positivity draait om het accepteren en waarderen van je lichaam zoals het is. Het gaat erom dat je je goed voelt in je vel, ongeacht de maat of vorm van je lichaam.

Dit is bijzonder belangrijk in de aanloop naar de zomer, wanneer de druk om er op een bepaalde manier uit te zien vaak toeneemt. Door een positieve kijk op je lichaam te ontwikkelen, kun je je focussen op hoe je je voelt en wat je lichaam voor jou doet, in plaats van hoe het eruitziet.

Praktische tips voor een positieve mindset


Focus op gezondheid, niet op gewicht

Maak je doel om je energiek en gezond te voelen in plaats van een bepaald gewicht te bereiken. Dit verschuift de focus van uiterlijke verschijning naar innerlijk welzijn.

Kies beweging die je leuk vindt

Zoek een vorm van beweging waar je plezier in hebt. Of het nu wandelen, dansen, zwemmen of fietsen is, als je geniet van wat je doet, is de kans groter dat je het volhoudt. Bewegen kan ook in de vorm van werken in de tuin of je ramen wassen bijvoorbeeld.

Luister naar je lichaam:

Luisteren naar je lichaam helpt je om een gezonde relatie met eten te ontwikkelen zonder schuldgevoel of overmatige controle. Eet wanneer je honger hebt en stop wanneer je vol zit.

Dit geldt ook voor beweging: ga naar buiten en haal een frisse neus wanneer je even geen energie hebt, maar neem ook op tijd rust wanneer je batterij leeg loopt.

Omring jezelf met positiviteit

Volg sociale media accounts die body positivity promoten en omring je met mensen die je steunen en aanmoedigen. Negatieve invloeden kunnen je zelfbeeld schaden, terwijl positieve invloeden je helpen om je goed te voelen.

Draag kleding die je zelfvertrouwen geeft

Draag kleding waarin je je comfortabel en zelfverzekerd voelt. Laat modevoorschriften los en kies voor wat jou gelukkig maakt. Word jij vrolijk van zomerse kleurtjes? Draag ze en boost jouw mood!

Wees mild voor jezelf

Iedereen heeft dagen waarop ze zich minder goed voelen over zichzelf. Wees mild en begripvol voor jezelf op zulke dagen. Herinner jezelf eraan dat het oké is om niet altijd perfect te zijn.

 

Wil jij graag persoonlijke begeleiding? We helpen je graag! Bekijk het aanbod op de website.

 

Tot snel!

Ruth & Jelena