(SPORT)DIËTISTENPRAKTIJK
RUTH VANDERHEYDEN

Gezonde ontbijtgranen

granola, ontbijtgranen, voedingsrichtlijnen, gezonde cornflakes, gezonde granola, etiketten lezen, diëtiste

Zijn ontbijtgranen eigenlijk gezond? Het antwoord hierop is niet zo eenvoudig. Het is vooral belangrijk dat je eentje kiest die je ook echt lekker vindt, zodat je met smaak, bijvoorbeeld jouw kommetje muesli, kan opeten. Met tegenzin gezonde muesli eet, houd je namelijk niet vol.

Om te gaan bepalen of een bepaald product voedzaam is, hebben we bij DietistePelt voedingsrichtlijnen opgesteld, zodat jij zeer snel en makkelijk kan bepalen of je het voedingsmiddel (ontbijtgranen) in huis haalt of niet. Het zijn richtlijnen en dus absoluut geen strenge regels die moeten opgevolgd worden. Maar om bewuste keuzes te kunnen maken, heb je nu eenmaal een bepaalde kennis over gezonde voeding nodig. En net die kennis willen we aan jou geven aan de hand van voedingsrichtlijnen.

Rekening houdend met de laatste wetenschappelijke onderzoeken, adviezen en producten uit de winkel hebben wij recent onze richtlijnen aangepast! Dus ook in onze coaching blijf jij de laatste nieuwe inzichten krijgen.

Voedingsaanbevelingen ontbijtgranen

Per voedingscategorie zijn er andere richtlijnen. Voor zuivel dien je dus bijvoorbeeld andere criteria te hanteren om een voedzame keuze te maken. Voor ontbijtgranen zijn er drie richtlijnen opgesteld, namelijk voor suiker, vezels en vetten. Check hiervoor telkens de voedingswaardetabel op de achterkant van het product. Belangrijk is dat je kijkt naar de kolom per 100 g en niet naar de aanbevolen portie.

  • Vezels: minimaal 6 g vezels per 100 g ontbijtgranen
  • Suiker: maximaal 10 g suiker per 100 g ontbijtgranen
  • Vetten: maximaal 12 g vet per 100 g ontbijtgranen. Dit mag meer zijn als het product gezonde vetten bevat, zoals noten, zaden en pitten.

Heb je weinig tijd om het etiket te checken of wil je een vereenvoudiging? Check dan enkel de hoeveelheid suiker. Dit is de allerbelangrijkste!

Voorbeelden

Deze voorbeelden kan je in verschillende winkels terugvinden. De afbeeldingen zijn genomen van de Albert Heijn website.

En wat voor yoghurt, koeken of beschuiten?

Zoals besproken, gelden er per voedingscategorie andere richtlijnen. Wil je meer hierover weten en zelf leren bepalen of een product een voedzame keuze is? Dan raden we aan om naar ons aanbod op de website te kijken. Cursussen of coaching kunnen je hierbij zeker helpen.

Bekijk het aanbod op de website.

 

Tot snel!

Ruth & Jelena