(SPORT)DIËTISTENPRAKTIJK
RUTH VANDERHEYDEN

Hoe blijf je bewegen en gezond eten tijdens de zomer?

functional trainer, duosessie, samen sporten, trainingsschema, persoonlijk bewegingsschema, individuele sportsessie, personal training

De zomer! Langs de ene kant kijk je er erg naar uit: Ontspannen met vrienden en familie, zwoele zomeravonden met een hapje en een drankje, leuke dingen doen waar anders geen tijd voor is, op vakantie gaan, enzovoort. Maar de zomer betekent ook: weg met je routine, waardoor sporten en gezonde voedingsgewoontes er vaak aan overschieten!

Maar geen zorgen, met een beetje planning en toewijding kan je deze sport- en eetgewoontes in de zomermaanden behouden! We delen graag enkele tips.

Flexibele planning

Wanneer je weet dat er in de komende week vele sociale activiteiten gepland zijn, zoals een vriendenavondje, vakantie of evenement, kan je best een planning maken! Kijk op welke momenten er nog ruimte is om een uurtje te gaan sporten. Het kan zijn dat je jouw soort sport moet aanpassen aan het tijdstip of omgeving (bijvoorbeeld op vakantie). Wees hierin creatief! En bedenk steeds: waar een wil is, is een weg.
Leg deze sportmomenten wel op voorhand vast. Op deze manier is het makkelijker om deze momenten na te komen.

Gezonde snacks op zak

Tijdens de zomermaanden zijn er regelmatig ongeplande momenten waarbij je niet thuis bent. Hierbij word je vaak in verleiding gebracht met dingen zoals een ijsje, aperitiefje, en nog zoveel meer! Zorg dat je steeds een gezonde snack op zak hebt. Denk hierbij aan een stuk fruit, een handje noten, een granenreep …

Ook wanneer je op vakantie gaat, is deze verleiding des te groter. Kijk eens verder dan het ijssalon. Vaak ligt er ook een supermarkt om de hoek. Je mag zeker eens van een ijsje genieten, maar probeer ook af en toe voor de gezondere keuze te gaan die je in een supermarkt kan vinden. Bijvoorbeeld een stuk fruit, yoghurt, snackgroentjes, proteïnedrink …

Restaurant en fit blijven, gaat dit samen?

Natuurlijk! Een avondje op restaurant komt bij de meeste vaker voor in de zomermaanden. Eventueel kan je op restaurant een iets gezondere keuze maken. En vooral: overeet je niet. Wanneer je voldaan bent, kan je best stoppen met eten. Vraag eventueel de overschot mee naar huis zodat je hier een andere keer van kan genieten. Want wees eerlijk, geniet je er nog van als je jezelf aan het overeten bent en achteraf met buikpijn aan tafel?

Zoek alternatieve workouts

Zit je bij een sportclub die een zomerstop houdt en wil je toch graag blijven sporten tijdens deze pauze? Waarschijnlijk willen de andere leden van je sportclub ook fit blijven, spreek hen hierover aan. Als je met meer mensen tegelijk kan sporten, is dit vaak motiverender, omdat je minder makkelijk kan afzeggen.

Zoek een alternatief voor je sport. Het is in de zomermaanden meestal mooi weer (maar in België weet je nooit natuurlijk 😊), dus probeer eens buiten te sporten.

Geniet met maten

Het is steeds belangrijk te genieten van alles wat de zomer jou te bieden heeft, inclusief eten en drinken! Maar probeer dit met maten. Je hoeft zeker niet al het lekkers te vermijden. Maar opnieuw; luister naar je lichaam! Als je genoeg hebt, moet je dit ook respecteren. Natuurlijk blijft de verleiding steeds groot als er nog verschillende lekkere dingen op de tafel staan. Denk op dit moment na: ga ik hier van genieten of eet ik het omdat het voor me staat? Als je ervan gaat genieten, neem het dan ook, en geniet ervan!

Als je jezelf af en toe iets lekkers gunt, ga je jouw gezonde eetgewoonten op lange termijn volhouden!

Bezoek bij je thuis?

Als je thuis volk uitnodigt, maak het dan aangenaam voor jezelf! Voorzie het gezelschap ook van gezonde snacks, dewelke ze vaak lekkerder vinden dan een chipje. Als er een gezond alternatief op tafel staat, is de verleiding minder groot!

‘Zomer’ en ‘genieten’ zijn twee woorden die samen horen! Doe dit dan ook! Het behouden van je voedings-en sportritme kan misschien stroever verlopen in de zomer, maar dit betekent niet dat het onmogelijk is. Wees natuurlijk ook niet te streng voor jezelf. Probeer daarbij bovenstaande tips uit te voeren en ondertussen ten volle te genieten van de zomermaanden!

 

Wil jij graag een stok achter de deur en persoonlijke begeleiding tijdens de zomer? We helpen je graag! Bekijk het aanbod op de website.

Tot snel!

Ruth & Jelena