(SPORT)DIËTISTENPRAKTIJK
RUTH VANDERHEYDEN

Gezond genieten op vakantie

Het is zomer! En voor veel mensen betekent dat vakantie! Staat er jou ook nog een ontspannende vakantie te wachten? Of ben jij misschien net terug van vakantie?

Is op vakantie gaan voor jou ontspannend of (stiekem) toch eerder een struggle? Weet dat je zowel op vakantie als thuis minder voedzame lekkernijen mag eten en probeer hier dan optimaal van te genieten! In deze mail geven we jou zes tips om (gezond) te genieten op vakantie.

6 tips om (gezond) te genieten op vakantie

 

Behoud structuur in je eetpatroon 

We raden aan om tijdens de vakantie zo veel mogelijk structuur te behouden in je eetpatroon. Zeker als je voor een langere periode op vakantie bent/hebt. Probeer drie voedzame maaltijden in te plannen en daar ook van te genieten. Op die manier voorkom je dat je de hele dag door zomaar iets in je mond stopt.

Eet rustig en geniet van het eten 

Vakantie is er om te genieten, dus geniet! Daar horen ook snacks en lokale specialiteiten bij. Eet dit bewust en geniet ervan. Hierdoor voorkom je dat je alles zomaar aanneemt en opeet.

Pas op met het alles- of niets principe

Bijvoorbeeld: je eet twee dagen wat meer dan je had voorgenomen en nu denk je “och, nu maakt het toch niets meer uit”. Dat is natuurlijk niet waar. Geniet iedere dag en kies producten waar je echt zin in hebt. Geniet dus bewust, op die manier houd je de fun en balans erin. En net die evenwichtige balans vinden, is niet eenvoudig. In het ga je samen met ons aan de slag om een fitte, gezonde levensstijl te krijgen zonder een dieet te moeten volgen.

Drink voldoende water en matig alcohol

Alcoholische drankjes bevatten lege calorieën, dit zijn calorieën die je lichaam niet kan gebruiken of nodig heeft. (Te veel) alcohol drinken kan immers schadelijk zijn voor je gezondheid. Probeer ook eens te genieten van een alcoholvrij drankje of met een glaasje minder alcohol. Wissel je alcoholische drankjes bijvoorbeeld af met water. Op die manier drink je onbewust veel minder alcohol.

Eet voldoende groenten

Eet ook op vakantie voldoende groenten. Dit is goed voor je stoelgang en zorgt voor een goede verzadiging. Daardoor heb je minder last van eetbuien. 🥗

Terug thuis

Ga verder met je gezonde gewoonten bij thuiskomst. Ga niet compenseren omdat je op vakantie meer hebt gegeten, maar pak je gezonde gewoontes geleidelijk aan weer op. Zo voorkom je het jojo-effect.

Is het voor jou een strijd om te genieten van lekkernijen zonder schuldgevoel?

Weet dat je niet alleen bent, er zijn veel mensen die het moeilijk vinden om bijvoorbeeld bewust te kiezen voor 1 stukje chocolade en het hierbij te laten. Sommigen krijgen schuldgevoelens, anderen kunnen niet stoppen en eten de hele reep ineens op…

Als je van die verdomde schuldgevoelens af wil en wil leren genieten van zowel voedzame als minder voedzame producten ben je bij ons aan het juiste adres! Met het krijg je een fitte, gezonde levensstijl zonder dat je een dieet moet volgen, waarbij er plaats is om te genieten (van bijvoorbeeld dat lekker stukje chocolade).

Nieuwsgierig naar meer? Bekijk hier ons aanbod.