(SPORT)DIËTISTENPRAKTIJK
RUTH VANDERHEYDEN

Gezond en lekker barbecueën

Zeg nu zelf, mooi weer en barbecueën gaan hand in hand, niet waar?

Alles wat je buiten maakt, smaakt zo veel lekkerder! Vaak hebben we het idee dat een barbecue per definitie ongezond is, maar waarom eigenlijk? Het is allemaal afhankelijk van hoe jij de barbecue aankleedt en welke keuzes je maakt. In deze blog krijg je tips en tricks voor een voedzame barbecue met uiteraard heerlijke receptjes!

Tips & tricks om voedzaam te barbecueën

Verkies mager vlees

Bij een typische BBQ worden er vaak meerdere stukken vlees per persoon geteld, maar is dat eigenlijk nodig om een gezellige en lekkere BBQ te houden? In een normale maaltijd nemen we vaak ook maar 1 stukje vlees of vis. Kies ook eens voor een mager stukje vlees, zoals kipfilet, kalkoenfilet, runderbiefstuk, varkenshaasje … Voeg een heerlijke kruiding toe en bakken maar!

Vis op de barbecue

Naast vlees kan je natuurlijk ook vis op de barbecue leggen. Kies bijvoorbeeld voor een garnalenspies, papillotte van kabeljauw of zalm. Kies ook eens voor een vette vis, deze bevat namelijk gezonde vetten en hebben een positieve invloed op je cholesterolgehalte.

Groenten op de barbecue

Vlees en vis op de barbecue kan je heerlijk aanvullen met verschillende groenten. Je kan tal van groentespiesjes maken of gewoon gesneden groenten op de barbecue leggen. Gegrilde courgette, aubergine, champignon en groene asperges zijn onze favorieten! Heb je liever rauwkost? Maak dan een lekkere salade voor bij de barbecue.

Volkoren graanproducten

Heb jij graag pasta, rijst, couscous of brood bij de barbecue? Kies dan voor de volkoren varianten. Deze bevatten meer vezels en zorgen ervoor dat je langer verzadigd bent.

Luister naar je lichaam

Vaak wordt er tijdens een barbecue veel meer gegeten dan tijdens een andere maaltijd met als gevolg dat je jezelf kan overeten. Luister ook met een barbecue naar je honger en verzadigingssignalen. Heb jij genoeg gegeten en bieden ze toch nog een stukjes vlees aan? Zeg dan een keertje nee, dat is beter dan buikpijn krijgen van het eten.

Let op met alcohol

Bij een zomerse barbecue hoort vaak ook een lekker glaasje alcohol. Zowel de warmte als alcohol hebben een dehydraterend effect. Onze tip: wissel een glaasje alcohol af met water. Zo kan je toch genieten van jouw favoriete drankje en blijf je gehydrateerd. PS: Kies een drankje dat je echt lekker vindt en geniet bewust.

Bordverdeling

Hoeveel vlees mag ik dan eigenlijk eten? Awel, je hebt ons vast al wel eens iets horen zeggen over de ideale bordverdeling. De ideale bordverdeling bestaat uit: ½ groenten naar keuze, ¼ pasta, rijst, aardappelen… , ¼ vlees, vis of vleesvervanger. Probeer deze verdeling ook bij een barbecue aan te houden om een evenwichtige maaltijd te garanderen.

Lekkere en gezonde BBQ-recepten

Salade met geroosterde courgette en knapperige kikkererwten

Ingrediënten: (4-6 personen)

 • 1 krop sla
 • 10-15 kerstomaatjes
 • 1 courgette
 • 1 blik kikkererwten (400 g)
 • Olijfolie
 • 1 tl paprikakruiden
 • Peper en zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Was de courgette en snijd in schijfjes van ½ cm dik. Snijd deze schijfjes in kwarten. Giet de kikkererwten af in een vergiet en spoel af. Laat even uitlekken. Voeg de courgette en kikkererwten samen in een kom. Besprenkel met olijfolie, 1 tl paprikakruiden, peper en zout. Meng alles onder elkaar. Verdeel de courgette en kikkererwten over een bakplaat. Bak gedurende 10-15 minuten. Was ondertussen de tomaten en snijd in partjes. Was de sla en zwier droog. Snij of scheur de sla in kleinere stukken. Wanneer de kikkererwten knapperig zijn, haal je ze uit de oven. Meng alle ingrediënten onder elkaar. Serveer eventueel met een dressing naar keuze.

 

Tomatensalade met mozzarella

Ingrediënten: (4 personen)

 • 250 g kerstomaatjes
 • 150 g light mozzarellabolletjes
 • 1 handje verse basilicum
 • Peper en zout

Bereiding:

Was de kerstomaatjes en halveer. Voeg de mozzarella bolletjes toe. Was de verse basilicum, versnipper deze en voeg toe. Kruid af met peper en zout naar eigen smaak.

 

Knapperige aardappelsalade

Ingrediënten: (6 personen)

 • 500 g aardappelen
 • 2 el zonnebloemolie (of andere olie naar keuze)
 • 2 rode uien
 • 6 eieren
 • 4 augurken
 • 6 stengels ajuinpijpjes
 • 1 el mosterd
 • 1 el mayo light
 • 4 el Griekse yoghurt 0%
 • 2 tl paprikapoeder

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 240°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet in met olie. Plaats de bakplaat in de oven om mee op te warmen. Was ondertussen de aardappelen goed en snijd ze in kleine stukken. Verdeel de aardappelen over de bakplaat en bak ze 20 min. in de oven tot ze goudbruin en krokant zijn. Vergeet niet de aardappelen regelmatig om te scheppen. Haal ze uit de oven en laat afkoelen. Terwijl de aardappelen in de oven zitten, maak je de dressing: kook de eieren hard, snipper de rode uien fijn, snij de ajuinpijpjes in ringen en de augurken in kleine blokjes. Meng alles samen met de mosterd, de mayo, de yoghurt en het paprikapoeder. Schep de afgekoelde aardappelen door de dressing en smaak af met zout en peper.

 

Bekijk hier ons aanbod voor persoonlijke begeleiding.