(SPORT)DIËTISTENPRAKTIJK
RUTH VANDERHEYDEN

Heerlijke & gezonde BBQ-recepten

Pssst, ze voorspellen nog mooi weer tot eind september. Ideaal om een barbecue te organiseren! Wij geven je alvast wat recepten voor lekkere BBQ-recepten. Heb jij één van onze recepten gemaakt? Deel een leuke foto ervan op Instagram en tag ons @dietistepelt. Wij zijn benieuwd om jouw creaties te zien!

 

Verfrissende komkommersalade

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • 2 eetlepels magere Griekse yoghurt (0%)
  • Rasp van een halve citroen
  • Handje bieslook
  • Handje peterselie
  • Handje dille
  • Peper en zout naar smaak

Bereiding

  • Snijd de komkommer in hele dunne plakjes. Dit gaat het makkelijkste met een mandoline of een kaasschaaf.
  • Leg de komkommer in een vergiet en laat het goed uitlekken.
  • Dep hierna de komkommer droog met keukenpapier.
  • Doe de Griekse yoghurt in een kom en voeg de rasp van een halve citroen toe.
  • Hak de groene kruiden fijn of gebruik gedroogde kruiden en doe dit bij de yoghurt.
  • Voeg de uitgelekte komkommer toe en meng door elkaar.
  • Breng de komkommersalade op smaak met peper en zout.
  • Deze is heerlijk voor op je broodje en lekker verfrissend.

Tabouleh-linzensalade

Ingrediënten (4 personen)

  • 200 g (volkoren) tabouleh ongekookt
  • 250 ml water
  • ½ komkommer
  • 1 bosje radijzen
  • 1 venkel
  • 1 blik linzen
  • Enkele verse muntblaadjes, versnipperd
  • 1 tl paprikakruiden
  • 1 tl peterselie
  • Peper en zout

Bereiding

  • Maak de groenten schoon en snijd ze in stukken.
  • Voeg de tabouleh samen met 250 ml water en laat 5 minuten opzwellen. Koken is niet nodig.
  • Meng de kruiden, versnipperde muntblaadjes, peper en zout onder de tabouleh.
  • Spoel de linzen in een vergiet.
  • Voeg de groenten, linzen en tabouleh samen en meng alles onder elkaar.

Geroosterde broccoli met avocadodressing

 Ingrediënten (4 personen)

  • 300 g broccoli
  • 1 zoete aardappelen
  • 75g g groene asperges
  • 1/2 bosje verse koriander
  • 75 preikiemen
  • 75 g verse spinazie
  • 1/2 tl gemalen koriander
  • ½ tl gerookte paprika
  • Beetje rode pepertjes
  • 1 tl zout
  • Vers gemalen zwarte peper

Voor de dressing:

  • 2 rijpe avocado’s
  • 1 teentje look
  • 2 handjes verse kruiden (naar keuze: peterselie, basilicum, koriander)
  • zeste van 1 limoen
  • 2 el limoensap
  • 2 el olijfolie
  • 3-4 el water
  • Zout en zwarte peper

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Meng de aardappelen met ½ el olijfolie, de koriander, gerookte paprika en kaneel. Verdeel over een ovenplaat.
  • Rooster de aardappelen 20 minuten in het midden van de oven. Schep de aardappelen na 10 minuten om.
  • Snijd de broccoli overlangs in dunne schijven broccoli. Voeg de broccoli toe aan de aardappelen.
  • Rooster tot de aardappelen zacht zijn en de broccoli knapperig is. Laat dan afkoelen.
  • Snijd voor de dressing de avocado’s doormidden, haal er de pitten uit en schep het vruchtvlees eruit. Mix alle ingrediënten in een blender. Voeg beetje bij beetje water toe tot je de gewenste dikte bereikt. Smaak af met peper en zout.
  • Verdeel de gewassen spinazie, preikiemen, koriander, zoete aardappel en broccoli over een grote schaal. Serveer de dressing apart.

 Salade met prinsessenboontjes

 Ingrediënten (4 personen)

  • 250 g prinsessenbonen
  • 200 g gekleurde kerstomaten
  • 75 g eikenbladsla
  • 1 handje verse muntblaadjes
  • 1 handje verse bladpeterselie
  • 1/3 komkommer
  • Zeste van 1 limoen

Voor de dressing:

  • 2 sjalotten
  • 90 g witte amandelen, geroosterd
  • Sap van 1 limoen
  • 1 el olijfolie

 Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Leg de kerstomaten in een ovenschaal en meng met wat olijfolie, peper en zout. Zet ze ongeveer 8 minuten in de oven.
  • Kook ondertussen de prinsessenboontjes 10 minuten (niet te gaar), giet ze af en spoel ze onder koud water.
  • Maak nu de dressing: Mix de ingrediënten voor de dressing fijn in een blender. Als de dressing te dik is, voeg er dan wat water aan toe.
  • Snij de komkommer met een mandoline in lange dunne schijven.
  • Meng de sla met de munt, peterselie en limoenzeste.
  • Verdeel de boontjes, tomaten, komkommer en slamengeling over een grote schaal en serveer de dressing in een apart schaaltje.

Gegrilde nectarines met cashewricotta

Ingrediënten (4 personen)

  • 3 rijpe, maar stevige nectarines
  • 1 el olijfolie
  • ½ tl grof zout
  • 15 g pijnboompitten
  • Verse tuinkers, basilicum en munt voor de garnering

Dressing:

  • 125 g ricotta
  • 75 g cashewnoten
  • 1 el citroensap
  • 2 el water
  • 2 handjes verse basilicum
  • 2 handjes verse munt
  • Zout

Bereiding

  • Week de cashewnoten 30 minuten in lauw water.
  • Rooster de pijnboompitten in een hete pan.
  • Giet de geweekte noten af. Mix ze met het citroensap en het water in een blender zeer fijn.
  • Voeg de ricotta, basilicum, munt en zout toe. Mix nog even.
  • Snijd de nectarines doormidden en verwijder de pit. Verhit een grillpan op hoog vuur, doe er de olijfolie in en gril de nectarines in kleine porties tot ze mooie grillstrepen krijgen.
  • Strijk de cashewnotenricotta uit op een schaal. Verdeel er de nectarines over, garneer met de pijnboompitten, tuinkers, wat munt en basilicum.

 

Wij wensen jou een smakelijke barbecue! 

Nood aan meer inspiratie? Volg ons op Instagram voor meer lekkere, evenwichtige recepten: @jelena.gewoon.gezond en @ruth.energiekgroeien.