(SPORT)DIËTISTENPRAKTIJK
RUTH VANDERHEYDEN

Help, ik ben een emo-eter!

Soms eten we uit honger, maar vaak eten we ook om andere redenen. En dit gebeurt vaak zonder erbij stil te staan. Wist je dat je emoties en je omgeving een grote invloed hebben op je eetgedrag? Het is heel normaal dat je eet uit emoties, zowel negatieve als positieve emoties.

 

Negatieve emoties

Door te eten heb je even het gevoel dat de emoties gedempt worden. Je vindt troost en afleiding in eten of je vindt net dat je het verdiend hebt door wat je doorstaan hebt. Helaas werkt dit troostende effect slechts tijdelijk. Het aangename gevoel wordt al snel vervangen door een gevoel van schuld en schaamte. Om die vervelende gevoelens weer weg te werken is de verleiding groot om weer iets te eten. Zo blijf je in een vicieuze cirkel zitten.

 

Positieve emoties

Taart eten om een verjaardag te vieren of klinken met een glaasje champagne zijn net zo goed vormen van emotioneel eten. Deze eetgewoonten gaan gelukkig gepaard met positieve emoties zoals vreugde en blijdschap. Emo-eten hoeft dus niet altijd negatief te zijn!

 

Wat kan ik eraan doen?

Bij ongewenst eetgedrag om je emoties te verwerken is het belangrijk om jezelf af te vragen waar de emoties vandaan komen en wat je écht nodig hebt. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Welke emoties ervaar ik?
  • Waar komen deze emoties vandaan?
  • Gaat eten mij helpen (op lange termijn)?
  • Waar heb ik écht nood aan?
  • Hoe kan ik deze behoeften vervullen?

Door het emo-eten te analyseren, kan je in de toekomst bij gelijksoortige situaties op een gepaste manier reageren, zodat je niet gaat eten en je hierdoor weer slecht voelt.

“Als honger niet het probleem is, is eten niet de oplossing.”

 Het is belangrijk om je problemen bij de kern aan te pakken. Word jezelf bewust van je triggers. Triggers zijn situaties of emoties waarbij je extra gevoelig bent voor emo-eten. Zoek een manier om met je emoties om te gaan of om de situatie aan te pakken als dat mogelijk is. Als jij bijvoorbeeld weet dat je bij stress naar chocolade grijpt, is het een goed idee om een manier te vinden om jezelf tot rust te brengen. Even naar buiten gaan, een bad nemen of ademhalingsoefeningen kunnen bijvoorbeeld helpen.

 

Jij bent niet de enige!

Een groot deel van onze cliënten worstelt met emo-eten en eetbuien. Het is heel normaal dat dit zich voordoet. Echter wordt het wel een probleem als dit gedrag zich vaak herhaalt.

Wil jij meer inzichten krijgen in de relatie tussen voeding, jouw emoties en gedrag? Voeding is slechts een onderdeel van een gezond & energiek leven, daarom kan je bij ons een online groepstraject volgen, waarbij ook gewerkt wordt aan het ontwikkelen van een positieve mindset en duurzame gedragsverandering. ​ ​Dit Energiek Groei-Traject 2022 zal al voor de derde keer starten in oktober 2022. Tijdens deze online groepscoaching gaan we op zoek naar jouw sterktes om die saboterende gedachten te verminderen door middel van zeer persoonlijke en praktijkgerichte tips en tricks in een hechte, waardevolle community.

Klaar om eindelijk kom af te maken met die eetbuien en een gezonde, fitte levensstijl te krijgen met meer zelfliefde en zelfvertrouwen?

Bekijk hier ons aanbod.