(SPORT)DIËTISTENPRAKTIJK
RUTH VANDERHEYDEN

Waarom diëten niet werken

dieet anti-dieet weegschaal obsessie eetbui cravings afvallen

Omdat diëten je niet helpen op lange termijn, je niet per se gezonder maken en je al zeker niet gelukkiger maken: een lijstje met redenen waarom diëten niet werken. ⠀

Met kleine veranderingen in je eet- en leefstijl, die je wel op lange termijn volhoudt, kom je verder dan een dieet. Kleine veranderingen zoals meer groenten eten, minder zout eten, geraffineerde graanproducten vervangen door volkoren varianten, meer bewegen… kunnen een grote gezondheidswinst betekenen. Wanneer je de balans gevonden hebt, zal je merken dat het helemaal niet zo moeilijk is en dat er ruimte genoeg is om te genieten in een gebalanceerde leefstijl.

En toch trappen mensen vaak opnieuw in de mooie praatjes van de dieetindustrie en proberen ze steeds weer een ander streng dieet. Wil jij voorgoed stoppen met diëten en eindelijk een houdbare leefstijl ontwikkelen die bij jou past? Lees dan zeker verder!

Het perfecte gewicht boven je gezondheid

Diëten beloven je om op een korte termijn veel gewicht te verliezen. Snel gewichtsverlies is niet altijd gunstig voor je lichaam. Je brengt je metabolisme en hormonenbalans in de war, met verschillende nadelige gevolgen. Verwacht niet dat je gewicht in een mooie rechte lijn zal dalen. Dit is iets wat tijd nodig heeft en verschillende andere factoren zoals voeding, beweging, menstruele cyclus, stress, slaap, leefstijl … hebben ook een invloed op je gewichtsverlies en je gezondheid.

Je focust op snel resultaat en niet op lange termijn

Met een dieet op korte termijn creëer je geen gedragsverandering. Wanneer jij dus stopt met dit dieet, herval je in je oude gewoonten. Als je gewicht wil verliezen, doe je dit best op een gezonde manier, door jezelf gezond gedrag aan te leren. Dit kan bijvoorbeeld door producten te vervangen door gezondere alternatieven, meer groenten en fruit te eten en meer te bewegen. Met andere woorden: een gezonde, gebalanceerde leefstijl!

Kans op tekorten, een futloos gevoel of haaruitval

Strenge diëten waarbij je veel voedingsmiddelen of voedingsgroepen schrapt, kunnen ervoor zorgen dat jij nutritionele tekorten oploopt. Door je lichaam niet van voldoende voedingstoffen en energie te voorzien, zal je allerlei nevenwerkingen ervaren zoals een futloos gevoel, weinig energie en haaruitval. Ga dus niet zomaar voedingsmiddelen schrappen en laat je begeleiden.

Diëten vertraagt je metabolisme en werkt het jojo-effect in de hand

Wist je dat de meeste mensen die een streng dieet volgen op lange termijn bijkomen in gewicht? Door te streng te diëten en zeer weinig kilocalorieën te eten, gaat je lichaam in een spaarmodus. Je lichaam zal minder energie verbruiken en meer lichaamsvet opslaan als reserve. Dit zorgt ervoor dat je snel weer bijkomt wanneer je stopt met het strenge dieet.

Je bent obsessief bezig met wat je eet, hoeveel je sport en hoe je eruit ziet

Enkel jij kan aanvoelen hoeveel honger je hebt en waar je lichaam nood aan heeft. Je weegschaal of een app om calorieën te tracken kan dit niet voor jou beslissen. Obsessief bezig zijn met wat je eet, hoeveel calorieën je verbruikt of je gewicht is niet goed voor je mentale gezondheid.

Probeer meer te focussen op je gezondheid, op hoe je je voelt, dingen die je gelukkig maken en minder op het getal op de weegschaal. Leer naar je lichaam te luisteren en geniet af en toe eens van iets lekkers. Accepteer jezelf zoals je bent, want jij bent UNIEK.

Je hebt mood swings

Nee moeten zeggen tegen alles wat je lekker vindt, constant het gevoel hebben dat je dingen moet missen, gaan sporten tegen je zin… Je zou voor minder mood swings ervaren. Honger en een verandering in je hormonenbalans kunnen ook bijdragen aan een mindere gemoedstoestand.

 

 

Pssst, wil jij eindelijk stoppen met diëten?

Ben jij er van overtuigd dat diëten niet werken? Ontdek hoe jij in 2023 eindelijk fit kan worden zonder extreme, tijdrovende diëten of extreem sporten. Op dinsdag 24 januari om 19u 2023 organiseren wij een GRATIS webinar waarin we jou vertellen hoe je moeiteloos fit wordt in 6 stappen. 

 

Wil jij de energiekste versie van jezelf en jezelf graag zien?

Tijdens onze coaching kan jij dit leren en nog zo veel meer:

  • Je creëert een fitte, gezonde leefstijl die écht bij jou past.
  • Je maakt komaf met dieetregeltjes en je leert jezelf graag zien zoals je bent.
  • Je zelfvertrouwen krijgt een boost!
  • Je kan weer genieten van lekker eten, zonder schuldgevoelens of angst om bij te komen.
  • Je vindt een sport of vorm van beweging die je niet tegen je zin doet.
  • En nog zo veel meer!

Interesse? Bekijk hier ons aanbod.