(SPORT)DIËTISTENPRAKTIJK
RUTH VANDERHEYDEN

Word jouw snackgedrag de baas

snacken, snackgedrag, intuïtief eten, word je snackgedrag de baas, bewust eten, gezonde levensstijl

Heb jij ook last van die goestingskes ’s avonds of grabbel jij doorheen de dag regelmatig iets uit de snoepkast? En eenmaal je de verleiding niet meer kan weerstaan, gaan vaak alle remmen los en is voor je het weet die zak chips of zak M&M’s op.…

Waarschijnlijk klinkt dit je zeer bekend in de oren. Weet dat je niet de enige bent die het moeilijk vindt om bewust te snacken en eenmaal begonnen met snacken ook tijdig te stoppen.

Hieronder krijg je 3 tips waarmee jij vandaag nog kan starten, maar ook met behulp van het gratis S.O.S. snackplan kan jij direct aan de slag kan.

Sta het jezelf toe

Ga eens terug naar je kindertijd. Wat gebeurde er als een volwassene je de koekenkast toonde en zei dat je hier niet zonder te vragen in mag gaan en de hele namiddag geen koek mag eten? Waaraan dacht je dan tijdens het spelen met de poppen of LEGO? Wat wilde je het allerliefste doen? Waar verlangde je naar zonder het als kind goed te beseffen? Yes, exact.

Jij weet het antwoord. Jij wilde maar al te graag rebelleren en stiekem toch een koek nemen. Vaak gewoon omdat je ouders je hadden herinnerd aan die lekkere koeken in de kast.

Stop dus ook met deze methode bij jezelf te doen, want het werkt niet! 

Hoe meer je jezelf iets ontzegt, hoe meer je hier net naar verlangt! Dus hoe meer jij tegen jezelf zegt dat je niets mag nemen, hoe meer je het wilt. En eenmaal je toegeeft en toch een koek neemt, hoe groter de kans ook dat het meerdere koeken worden.

Dus denk aan je kindertijd en sta jezelf toe om te nemen waarin jij zit hebt. Geniet er dan bewust van en leer stapje voor stapje te stoppen als het niet meer zo goed smaakt.

Geniet bewust

Vaak eten we gejaagd, omdat er misschien weinig tijd is of omdat er nog allerlei andere klusjes moeten gebeuren. We proeven niet echt wat we aan het eten zijn. Probeer bewust in het hier en nu te zijn als je iets eet of drinkt. Wat ruik je? Wat zie je? Wat proef je? Slik niet te snel door, maar knabbel eens een paar keer extra. Hoe smaakt het nu? Oefen hiermee, want bewust eten en genieten lijkt eenvoudig, maar is het in het begin niet.

Een extra oefening hierbij is de volgende.

Neem iets wat jij super lekker vindt, zoals een zak chips, Maltesers, M&M’s …

Eet nu zeer bewust het voedingsmiddel op. Smaakt het tweede blaadje chips nog even goed als het eerste? Ja? Ga dan verder met eten en blijf jezelf afvragen of het nog even goed smaakt.

Hoogstwaarschijnlijk smaakt het laatste blaadje chips van de zak niet meer evengoed dan het eerste. Het is de kunst om aan te voelen wanneer het jou minder smaakt en wanneer je dus ‘mentaal’ verzadigd bent en kan stoppen. Oefening baart kunst!

Doorbreek patronen

Jouw snackgedrag de baas worden, is dus niet eenvoudig. Vaak is er een onderliggende oorzaak en/of zijn het gewoontes. Noteer de momenten wanneer jij snackt. Is het uit gewoonte? Of ben je misschien heel moe en wil je energie krijgen van het voedingsmiddel? Ga eens na wat de oorzaak is. Nieuwsgierig hoe je hiermee verder aan de slag kan gaan om echt te ontdekken wat de oorzaken zijn? Vraag dan hier jouw GRATIS S.O.S. Snackplan aan.

 

Leer echt bewust snacken zonder schuldgevoelens

Dit kan met onze coaching, zowel online als fysiek in de praktijk. 

  • Je creëert een fitte, gezonde leefstijl die écht bij jou past.
  • Je maakt komaf met dieetregeltjes en je leert jezelf graag zien zoals je bent.
  • Je zelfvertrouwen krijgt een boost!
  • Je kan weer genieten van lekker eten, zonder schuldgevoelens of angst om bij te komen.
  • Je vindt een sport of vorm van beweging die je niet tegen je zin doet.
  • En nog zo veel meer!

Klinkt dit als muziek in de oren? Bekijk hier ons aanbod