(SPORT)DIËTISTENPRAKTIJK
RUTH VANDERHEYDEN

Gezonde Halloween recepten

Deze gezonde Halloween recepten zijn niet alleen leuk om te maken, maar ze zijn ook lekker en voedzaam. Ze zijn perfect voor het vieren van Halloween zonder je zorgen te maken over overmatige suikerinname. Geniet van je gezonde en griezelige lekkernijen!

Gezonde Halloween recepten

Gezonde Halloween pompoenmuffins

Ingrediënten: (10 stuks)

  • 125 gram volkorenmeel
  • 60 gram havermout
  • 5 gram bakpoeder
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 1/4 theelepel gemalen kruidnagel
  • 1/4 theelepel gemberpoeder
  • 60 gram honing
  • 60 gram ongezoete appelmoes
  • 100 gram pompoen
  • 1 ei
  • 1/2 theelepel vanille-extract

Bereiding:

Schil de pompoen en snijd in stukjes. Kook de pompoen gaar en pureer tot een gladde massa.

Verwarm de oven voor op 180°C. Plaats papieren muffinvormpjes in een muffinblik.

In een grote kom, meng het volkorenmeel, havermout, bakpoeder en kruiden.

In een aparte kom, klop de honing, appelmoes, pompoenpuree, ei en vanille-extract tot een gladde massa.

Voeg het natte mengsel toe aan het droge mengsel en roer tot alles goed gemengd is.

Verdeel het beslag over de muffinvormpjes.

Bak de muffins in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 20-25 minuten, of tot ze goudbruin zijn en een tandenstoker er schoon uitkomt.

Laat de muffins afkoelen en versier ze eventueel met een spinnenweb van gesmolten witte chocolade voor een extra Halloween-effect.

 

Monster Komkommersticks

Ingrediënten: 

  • 2 komkommers
  • 2 wortels
  • Olijven (zwart en groen)
  • Magere roomkaas of hummus

Bereiding:

Was de komkommers en schil ze indien gewenst. Snijd ze in dikke plakken.

Snijd de wortels in dunne reepjes, ongeveer 5 cm lang.

Snijd de zwarte olijven in tweeën of in plakjes om ‘monsterogen’ te maken. Maak kleine inkepingen in de komkommerstukken om de olijven als ogen te plaatsen.

Vul een klein kommetje met magere roomkaas of hummus en plaats het als ‘lijf’ aan de onderkant van de komkommerplakken.

 

Geroosterde pompoenpitten

Ingrediënten: 

  • Pompoenpitten (uitgehold uit verse pompoenen)
  • Olijfolie
  • Zout
  • Optionele kruiden zoals paprikapoeder, komijn, of knoflookpoeder

Bereiding:

Spoel de pompoenpitten af om eventuele resten van pompoenvlees te verwijderen.

Dep ze droog met een keukenhanddoek.

Meng de pompoenpitten met een beetje olijfolie en strooi er zout en optionele kruiden over.

Verspreid de pompoenpitten gelijkmatig op een bakplaat en rooster ze in de oven op 180°C tot ze knapperig en goudbruin zijn (ongeveer 15-20 minuten).

 

Pompoensoep

Ingrediënten: 

  • 1 middelgrote pompoen
  • ½ courgette
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1-2 blokjes groentebouillon
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1/2 theelepel gemalen kaneel
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie

Bereiding:

Hak de ui en knoflook fijn, schil de pompoen en snijd de pompoen en courgette in stukjes.

Verhit een beetje olijfolie in een grote soeppan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.

Voeg de blokjes pompoen, komijn en kaneel toe en bak kort mee.

Giet water over de pompoen, voeg de bouillonblokjes toe en breng aan de kook.

Laat de soep zachtjes sudderen tot de pompoen zacht is.

Pureer de soep met een staafmixer tot hij glad is.

Breng op smaak met zout en peper. Je kunt ook een scheutje magere yoghurt of magere room toevoegen voor extra smaak.

Wil jij graag persoonlijke begeleiding? We helpen je graag! Bekijk hier ons aanbod en wij nemen contact met je op om de eerste afspraak in te plannen.

 

Tot snel!

Ruth & Jelena