(SPORT)DIËTISTENPRAKTIJK
RUTH VANDERHEYDEN

Waarom de Start 2 Run voor jou niet werkt

sporten, samen sporten, buiten sporten, buiten bewegen, stappen, wandelen, lopen, sportief, inspanning, Ruth Vanderheyden, Jelena Dekens, Start 2 Run

Wellicht trok de titel van deze blog je aan en heb je de Start 2 Run al (of meerdere keren) geprobeerd. Dus wellicht wil jij graag eindelijk 5 kilometer kunnen lopen en de bekende ‘runner’s high’ ervaren, maar het lukt je maar niet om vol te houden. In deze blog krijg je 3 redenen waarom jij nog steeds niet de Start 2 Run hebt uitgelopen en wat je hieraan kan doen.

PS tijdens onze begeleiding leren we hoe je sporten wel kan volhouden op een manier die bij je past. Interesse? Meld je hier aan.

3 redenen waarom de bekende Start 2 Run voor jou niet werkt

 

1. Je blijft tekens opnieuw hetzelfde proberen, terwijl het jou niet verder helpt.

Stel dat je pannenkoeken wilt leren bakken en het je de eerste keer niet lukt. Wat doe je dan? Blijf je dezelfde methode of proces steeds herhalen of ga je op zoek naar de oorzaak? Hopelijk doe je niet steeds hetzelfde, maar zal je bijvoorbeeld meer boter in de pan doen, de pannenkoek langer bakken voordat je ze omdraait of de verhouding van het beslag aanpassen.

Bij lopen is dit exact hetzelfde. Als je de Start 2 Run al meerdere keren geprobeerd hebt, wat maakt dan dat je dit blijft doen en geen andere methode uitprobeert? De Start 2 Run is een goed concept, maar werkt niet voor iedereen. Wat als je nu eens een schema laat opmaken door een professional, met muziek loopt, voor het werk gaat of het aantal keren per week wijzigt? Trust us, een andere manier testen, zal meer helpen dan de zoveelste Start 2 Run poging.

2. Je loopt voor de verkeerde redenen.

Waarom wil jij lopen? Misschien loop je helemaal niet graag en doe je het maar gewoon, omdat je denkt dat je hiermee zal vermageren? Of omdat je partner graag samen wilt lopen? Of omdat dit een goedkope sport is? Of omdat je dit kan doen waar en wanneer je maar? (Met als gevolg dat je het dus nooit of amper doet, maar dat terzijde.)

Dus, wat is jouw reden? Wat is jouw echte reden? Is deze motiverend genoeg? Waarschijnlijk niet, anders was het je wel gelukt.

Als de reden verandert of als je meer motivatie hebt, kan natuurlijk de Start 2 Run wel een goede methode zijn. Maar met het exact dezelfde motivatie of redenen zal ook de zoveelste poging niet werken.

3. Je bent het niet gewoon om iets nieuws op te starten en vol te houden.

Als je iets wil, zal je uit je comfortzone moeten stappen. Maar de vraag is, wil je het graag genoeg? Wil je echt 5 kilometer kunnen lopen? Zo ja, waarom? Weet dat dit niet vanzelf gaat, je zal tijd vrij moeten maken en moeten investeren in dit doel. Met als gevolg dat je ook tijd moet inboeten op iets anders uit je vrije tijd. Noteer voor jezelf alle gevolgen die horen bij het investeren in dit doel.

Mogelijke gevolgen

  • tijd vrij maken, dus minder tijd voor andere ontspannende activiteiten
  • eerder naar bed om goed te herstellen
  • de kinderen/partner minder vaak zien
  • vroeger opstaan om voor het werk te gaan lopen
  • lichte maaltijden koken om klachten tijdens de training te voorkomen
  • later avondeten als je na het werk gaat lopen
  • investeren in aangepaste kleding
  • stopen met excuses verzinnen

Er zijn dus gevolgen waarop je in eerste instantie niet voorbereid was. Nu wel. Je moet bereid zijn om deze te accepteren, dit zal je lukken als je het maar graag genoeg wilt. Je zal dan vanzelf volhouden en eindelijk de Start 2 Run uitlopen. Good luck!

Afvallen is de grootste en bekendste reden om te starten met lopen

De meeste mensen starten met lopen, omdat ze graag willen afvallen. Lopen is hiervoor niet de beste sport, maar dat terzijde. Meestal start men dan op maandag en zijn er al meerdere pogingen de revue gepasseerd. Dit noemen we in de praktijk een vorm van ‘crash-sporten‘. Benieuwd hoe je deze vicieuze cirkel kan doorbreken? Lees dan de deze blog.

Wil jij graag persoonlijke begeleiding? We helpen je graag! Bekijk hier ons aanbod en wij nemen contact met je op om de eerste afspraak in te plannen.

 

Tot snel!

Ruth & Jelena