(SPORT)DIËTISTENPRAKTIJK
RUTH VANDERHEYDEN

S.O.S. eetbuien

eetbuien, eetbuistoornis, eetstoornis, voedingsbegeleiding, Pelt, persoonlijk, herstel, afvallen, weinig eten

Heb jij soms last van eetbuien met extreme buikpijn en schuldgevoel tot gevolg? Heb je het gevoel dat je niet kan stoppen met eten? In deze blog krijg je 5 tips hoe jij kan handelen na het hebben van een eetbui. In de volksmond wordt er ook wel gesproken van ‘vreetbuien‘, deze term klinkt je misschien bekend in de oren?  Een eetbui is meer een vakwoord, maar ze worden door elkaar gebruikt.

Wat is een eetbui?

Kort samengevat is een eetbui  een moment waarop iemand heel veel eet in een korte tijdsperiode en daarbij het gevoel heeft de controle (over het eten) te verliezen. Hierdoor ontstaan zowel fysieke als mentale ongemakken, zoals buikpijn, misselijkheid, hoofdpijn, schuldgevoel, boos, frustratie, schrik om aan te komen, verlaagd zelfbeeld, hard zijn voor jezelf en jezelf afstraffen …

Mensen die op regelmatige basis een eetbui hebben, kunnen leiden aan een ‘eetbuistoornis’. Herstellen van deze eetstoornis en komaf maken met eetbuien, is zeer complex en zal in deze blog in beperkte mate besproken worden.  Om hiervoor persoonlijk begeleid te worden, kan je altijd in de praktijk ( of online) terecht.

Je hebt een eetbui gehad: wat nu?

Heb je het gevoel dat je na de eetbui de controle verloren bent? Bij deze een kleine, lieve herinnering dat je meer bent dan dat. Ook ben je zeker niet de enige die last heeft van eetbuien.

In deze blog krijg je een aantal tips over wat je kan doen na het hebben van een eetbui.

1. Wees lief voor jezelf

Misschien heb je de neiging om na het hebben van een eetbui boos of gefrustreerd op jezelf te zijn en wil je extra streng zijn om te voorkomen dat je opnieuw een eetbui krijgt. Dit werkt vaak averechts. Soigneer jezelf, draag zorgen voor je lichaam en doe geen extremiteiten. Extremiteiten hou je niet vol, waardoor er nieuwe eetbuien kunnen ontstaan.

Heb je hoofdpijn? Drink een extra glas water. Voel jij je opgeblazen? Doe een losse broek aan. Ben je boos op jezelf? Plan een me-time momentje in. Heb je buikpijn? Ga een frisse neus halen.

2. Luister naar je honger- en verzadigingsgevoel

Hoogstwaarschijnlijk heb je na de eetbui geen honger. Luister naar je hongergevoel, maar probeer wel je eetritme aan te houden. Sla dus geen maaltijd over, maar eet eventueel een kleinere portie of een lichtere maaltijd. Op die manier blijf je structuur behouden en is de kans op een nieuwe eetbui kleiner. Merk je dat je in een vicieuze cirkel terecht bent gekomen en regelmatig eetbuien hebt, waarbij je de controle verliest? Wil je de vicieuze cirkel doorbreken? Wij kunnen je helpen! Check ons aanbod op de website en meld je aan voor een afspraak.

3. Eet evenwichtig

Focus op voedzame producten, zoals groenten, fruit, zuivelproducten, noten, mager vlees en volkoren graanproducten … Zorg vooral dat de  hoofdmaaltijden gebalanceerd zijn. Iedere hoofdmaaltijd bestaat uit een eiwit-, vet- en koolhydratenbron, inclusief vitaminen en vezels. Waarom eiwitten onder andere zo belangrijk zijn, kan je hier lezen.

4. Vermijd geen voedingsgroepen

Puntje vier sluit aan bij de vorige tips. Ga geen voedingsmiddelen of voedingscategorieën schrappen. Eet na de eetbui terug zoals je anders zou eten, maar eventueel in een kleinere hoeveelheid. Blijf dus kiezen voor variatie met ruimte voor lekkernijen. Door alle ‘ongezonde voedingsmiddelen’ te mijden, leg je er de focus op en word je verlangen hiernaar alleen maar groter. Uiteindelijk zal je toegeven en die lekkere koek of snoep toch eten in waarschijnlijk grotere hoeveelheden met misschien een eetbui als resultaat.

5. Vermijd de weegschaal als dit een trigger is

Na een eetbui kan je meer wegen, zowel door de grote hoeveelheid energie die je gegeten hebt, maar ook door het extra vocht dat je lichaam vasthoudt. Merk je dat de weegschaal nefast werkt op je mentale (en fysieke) gezondheid? Probeer deze dan te mijden. Zeker als je graag wil vermageren, zal dit niet helpend zijn. Je zal alleen maar strenger voor jezelf worden en/of voedingsmiddelen schrappen om af te vallen en uiteindelijk terug een eetbui krijgen. Dus pas alle tips toe om te voorkomen dat je een nieuwe eetbui ontwikkelt. De vicieuze cirkel doorbreken is complexer dan enkel deze tips toepassen. Graag persoonlijke begeleiding? Bekijk hier ons aanbod.

Ik wil geen eetbuien meer

In de praktijk hebben we al verschillende mensen met eetbuien of vreetbuien begeleid, waardoor men eindelijk terug kon genieten zonder het gevoel van uitspattingen of de controle te verliezen. Met als resultaat dus ook geen buikpijn, schuldgevoel, hoofdpijn of darmproblemen meer.

Wil jij meer inzichten krijgen in de relatie tussen eten, je gevoelens en gedrag?

Voeding is namelijk slechts een onderdeel van een gezond & energiek leven. Voeding is vaak het gevolg van iets, zoals een emotie of gebeurtenis. Tijdens de coaching (online of in de praktijk, te Pelt) helpen we jou naar een leven zonder eetbuien of schuldgevoel, waarin jij terug controle hebt over wat, hoeveel en wanneer je eet. Er wordt  gewerkt aan het ontwikkelen van een positieve mindset en duurzame gedragsverandering om herval te vermijden. Interesse? Bekijk het aanbod en meld je aan voor een afspraak.

 

Tot snel!

Ruth & Jelena