(SPORT)DIËTISTENPRAKTIJK
RUTH VANDERHEYDEN

Omarm zelfliefde: Praktische tips voor het koesteren van jezelf op Valentijn en elke dag

Liefde hangt in de lucht,  perfecte om stil te staan bij de meest essentiële vorm van liefde: zelfliefde. Als anti-dieet diëtisten en mindset coaches geloven we dat  zelfliefde en zelfacceptatie de sleutels zijn tot een gezond en gelukkig leven. In deze blog lees je praktische tips en oefeningen om je te helpen naar meer zelfliefde.

Zelfzorg op alle vlakken

Het begrip zelfliefde gaat verder dan alleen maar jezelf verwennen met een nieuwe handtas, een gezichtsmasker of een avondje uit. Dit zijn eerder oppervlakkige vormen van zelfzorg.

Je lichaam geven wat het nodig heeft met zelfzorg kan op een dieper niveau en op verschillende vlakken:

  • Mentaal en emotioneel: op een effectieve manier leren omgaan met je emoties, ze herkennen en erkennen. Ze kunnen en mogen uiten.
  • Fysiek: voldoende en gezond eten, een goede nachtrust, pijnklachten serieus nemen…
  • Relationeel en sociaal: waardevolle relaties aangaan, waarin jij je grenzen aangeeft en helemaal jezelf kan zijn.
  • Spiritueel en cultureel: aan zelfontplooiing doen, een leuke hobby doen, creatief zijn,  tot jezelf komen, religie…

Hoe begin je eraan?

Dagelijkse affirmaties

Begin elke dag met het uitspreken van positieve affirmaties over jezelf. Dit kunnen zinnen of quotes zijn als “Ik ben genoeg zoals ik ben” of “Ik verdien liefde en geluk.” Neem een paar minuten de tijd om deze affirmaties te herhalen en voel de kracht van zelfliefde door je heen stromen.

Bewuste dagelijkse zelfzorg

Maak een lijst van activiteiten die je energie geven en je kalmeren. Dit kunnen dingen zijn zoals meditatie, yoga, een warm bad nemen, een boek lezen of een wandeling maken in de natuur. Reserveer dagelijks tijd voor minstens één van deze activiteiten en zie het als een daad van liefde voor jezelf.

Ontwikkel een vriendelijke innerlijke dialoog:

Word je bewust van de manier waarop je tegen jezelf praat en probeer je innerlijke stem te veranderen van kritisch naar ondersteunend. Telkens wanneer je merkt dat je negatief tegen jezelf praat, draai het om en spreek vriendelijk en liefdevol tegen jezelf, zoals je zou doen tegen een goede vriend.

Praktijk van dankbaarheid:

Neem elke dag even de tijd om drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent, inclusief aspecten van jezelf die je waardeert. Door je te concentreren op de positieve aspecten van jezelf en je leven, kun je een gevoel van liefde en dankbaarheid cultiveren.

Omring jezelf met positiviteit:

Omring jezelf met mensen die je aanmoedigen en ondersteunen in plaats van je naar beneden halen. Breng tijd door met mensen die je energie geven en je laten stralen. En vergeet niet om ook je sociale media-feed “detoxen” van negativiteit door accounts te volgen die je inspireren en motiveren én account waar jij onzeker van wordt te ontvolgen.

Zelfcompassie

Wanneer je fouten maakt of jezelf bekritiseert, oefen dan zelfcompassie door jezelf te behandelen met begrip en vriendelijkheid. Bedenk dat het menselijk is om fouten te maken en dat zelfliefde betekent dat je jezelf niet veroordeelt, maar in plaats daarvan leert en groeit van je ervaringen.

 

 

Wil jij graag persoonlijke begeleiding of verder aan de slag gaan met het accepteren van jezelf? We helpen je graag! Bekijk het aanbod op de website.

 

Tot snel!

Ruth & Jelena