(SPORT)DIËTISTENPRAKTIJK
RUTH VANDERHEYDEN

Hoe alcohol je sportprestaties beïnvloedt

Alcohol en sporten: het is en blijft een hot topic. We weten dat het drinken van (grote hoeveelheden) alcohol nadelige effecten heeft op je gezondheid. Hierbij zijn sporters ook nog nieuwsgierig naar het effect van alcohol op de sportprestaties. Klopt het dat alcohol je sportprestaties op een negatieve manier beïnvloedt? Het antwoord is duidelijk ‘ja’. In deze blog lees je verschillende redenen waarom je sportprestaties achteruit gaan. Er zijn verschillende redenen, maar de belangrijkste (en meest onderzochte) worden toegelicht.

3 redenen waarom je door alcohol minder goed presteert 

Verminderde slaapkwaliteit

Alcohol kan de slaapkwaliteit beïnvloeden. Hoewel het in eerste instantie kan helpen om in slaap te vallen, vermindert de kwaliteit van je slaap. Een goede nachtrust is uiteraard cruciaal voor het herstel van het lichaam. Als je vermoeid met je training start, zal je ook meer kans hebben op blessures. Zeker als je twee dagen achter elkaar een intensieve training gepland hebt, is het geen goed idee om tussen de trainingen alcohol te drinken.

Je herstelt minder snel

Veel sporters, vooral teamsporters, drinken alcohol na een training of wedstrijd. Als je dit regelmatig doet, heeft dit nadelige gevolgen op de prestaties. Je herstelt trager, doordat alcohol de eiwitsynthese hindert. De eiwitsynthese is hetzelfde als de aanmaak van nieuwe eiwitten. Tijdens het trainen maak je kleine scheurtjes in je spiervezels. Voor spierherstel en -opbouw dienen deze vezels na een training terug hersteld te worden. Als er voldoende tijd en rust is tussen twee trainingen, kan je lichaam dit van nature doen met behulp van de eiwitsynthese. Maar alcohol remt de aanmaak van eiwitten en vertraagt dus het herstelproces.

Het effect van alcohol op de eiwitsynthese kan variëren op basis van de hoeveelheid alcoholconsumptie, de frequentie en het individuele metabolisme. Als sporter is het dus zeer verstandig om je alcoholconsumptie enorm te beperken. Vooral als je een intensief trainingsschema volgt, waarbij een goed en snel spierherstel van groot belang is.

Indien je twee trainingen kort na elkaar hebt, heeft je lichaam onvoldoende tijd om zelf te herstellen. Het nemen van een recuperatiesnack is daarom noodzakelijk.  Dit is een ander onderwerp en wordt in deze blog niet verder besproken. Indien je graag advies wenst over de juiste recuperatiesnack, helpen we je graag verder met behulp van ons aanbod.

Je droogt sneller uit 

Alcohol werkt diuretisch, hierdoor wordt de urineproductie verhoogt en kan er uitdroging ontstaan. Voldoende gehydrateerd zijn en dus voldoende drinken na een training is belangrijk voor het herstel. Ook als je voor een training alcohol drinkt, zal je minder goed presteren, doordat alcohol bijkomend spierkrampen en vermoeidheid veroorzaakt.

Drink je toch graag een glaasje en wil je ook beter presteren?

Alcohol en sporten zijn geen goede combinatie, maar drink je graag een glaasje en wil je toch je sportprestaties verbeteren? Beperk dan het drinken hiervan, zeker de dag voor, de dag zelf en direct na een intensieve training. Wil je met je ploegmaten toch de training afsluiten met een glaasje? Neem dan eerst een herstelsnack en drink voldoende water.

Wil jij graag persoonlijke begeleiding om je sportprestaties te verbeteren? We helpen je graag! Bekijk het aanbod op de website.

 

Tot snel!

Ruth & Jelena