(SPORT)DIËTISTENPRAKTIJK
RUTH VANDERHEYDEN

Chocolade bij Pasen: genieten zonder schuldgevoel

De paashaas is gepasseerd en dat betekent chocolade in overvloed! Maar als je bezig bent met je gezondheid, kan de verleiding van al die paaseitjes soms wat stressvol zijn. De realiteit is dat hoe harder je chocolade verbiedt, hoe verleidelijker het wordt. Dit effect kunnen we vergelijken met een wip-wap.

In deze blog leggen we je uit hoe je gedachten en je gedrag werken. We geven je ook 5 tips om te genieten van chocolade zonder schuldgevoel.

De wip-wap van het chocoladeverbod

Stel je een wip-wap voor. Aan de ene kant hebben we de verleiding van chocolade, en aan de andere kant het strenge verbod dat jij jezelf oplegt. Als je de ene kant hard naar beneden drukt (het verbod), schiet de andere kant (de verleiding) automatisch omhoog. 

Dus hoe harder jij chocolade probeert te vermijden door het te verbieden of niet in huis te halen… hoe aantrekkelijker het zal worden. Hoe groter de verleiding, hoe groter de kans op overeten als je de chocolade toch neemt. En daaruit volgt ook hoe groter het schuldgevoel nadat je het toch hebt gegeten.

Dit is een vicieuze cirkel waar veel mensen in belanden, vooral rondom feestdagen zoals Pasen.

Daarom gaan wij voor BALANS! Alle soorten voedingsmiddelen toestaan én ervan genieten zonder schuldgevoelens. Dit is een leerproces, dat gaat met vallen en opstaan.

Jezelf ALLE soorten voeding toestaan kan eng klinken in het begin, maar met onze begeleiding en bijhorende oefeningen lukt het zeker.  Vul het aanmeldingsformulier op www.dietistepelt.be in en ga met ons aan de slag! In ons traject Nooit Meer Diëten gaan we aan de slag met de principes van intuïtief eten en vind je eindelijk RUST rond eten.

 

5 tips om te genieten van chocolade zonder schuldgevoel

1. Verander je mindset

In plaats van chocolade te zien als ‘slecht’ of ‘verboden’, probeer het neutraler te zien als een lekkere traktatie waarvan je met mate kunt genieten. Het gaat allemaal om balans en het vinden van wat voor jou werkt.

2. Kies kwaliteit boven kwantiteit

Ga voor kwaliteitschocolade in plaats van goedkope, suikerrijke varianten. Een kleine hoeveelheid van een hoogwaardige chocolade kunnen veel bevredigender zijn dan een hele zak paaseitjes. Dus ga op zoek naar de chocolade paaseitjes die je echt het allerlekkerst vindt. Omdat deze vaak duurder zijn en in kleinere hoeveelheden verkocht worden, ga je er bewuster mee om.

3. Geniet bewust

Neem de tijd om echt van je chocolade te genieten en doe dit zonder afleiding. Als jij op je gsm bezig bent of een paasei in je mond steekt terwijl je het huishouden doet, is het op voor je het door hebt.

Proef de smaken, ruik de aroma’s en kauw langzaam. Dit helpt je niet alleen om meer te genieten, maar ook om je bewuster te worden van wanneer je vol zit.

4. Plan je chocolademomenten

Door vooraf te plannen wanneer en hoeveel chocolade je wilt eten, kun je oefenen om jezelf toestemming geven om ervan te genieten zonder schuldgevoel. Dit kan helpen om impulsief overeten te voorkomen.

5. Balanseer

Zorg dat je doorgaans regelmatig aan lichaamsbeweging doet en  gezonde maaltijden en tussendoortjes voorziet om het in balans te houden. Dit is geen straf of compensatie, maar een manier om voor jezelf te zorgen.

 

Dus…

Chocolade hoort erbij met Pasen, en dat is helemaal prima! Door een gezonde relatie met chocolade te ontwikkelen, kun je er écht van genieten zonder dat schuldgevoel achteraf. Onthoud: het gaat allemaal om balans, bewustzijn en lief zijn voor jezelf.

Geniet van je chocolade 😉 Wij als diëtisten doen dat zeker ook!

 

Wil jij graag persoonlijke begeleiding? We helpen je graag! Bekijk het aanbod op de website.

 

Tot snel!

Ruth & Jelena