(SPORT)DIËTISTENPRAKTIJK
RUTH VANDERHEYDEN

Waarom is fit worden zo moeilijk?

Iedereen wilt fit zijn, maar effectief starten met een fitte levensstijl is niet eenvoudig. Anders zou iedereen wel fit zijn en zou er niemand iedere vrijdag de handdoek in de ring gooien en iedere maandag terug met volle moed starten met gezond eten en veel sporten.

Om je alvast gerust te stellen: het is zeer normaal dat het ontwikkelen van een fitte levensstijl moeizaam kan verlopen. In deze blog delen we graag de meest voorkomende redenen. Misschien herken je jezelf wel in een van de oorzaken. Door bewustwording te creëren en alert te zijn op je eigen valkuilen kan jij ervoor zorgen dat je dit keer ook echt fit kan worden (én blijven)!

Deze opgesomde oorzaken kunnen effectief tellen, maar natuurlijk ook als (onbewuste) excuses gebruikt worden. Misschien verschuil je jezelf hierachter en kan je geweten hiermee gesust worden. Wees dus eerlijk voor jezelf: is het een echte reden of eigenlijk een excuus?

6 redenen (of excuses) waarom fit worden moeilijk is

1. Tijdsgebrek

Je bent een drukbezette persoon en het voelt voor jou als een enorme tijdsinvestering om te starten met een gezonde levensstijl. Boodschappen doen, weekmenu’s opstellen, sporten, koken, voldoende slapen … Je vindt het moeilijk om in te plannen binnen je huidige schema. Met als gevolg dat je het als extraatje ziet bovenop alle dagdagelijkse klusjes. Je zal dit even volhouden, totdat je achterloopt op andere zaken. Je trekt vervolgens de conclusie dat je geen tijd hebt voor een fitte levensstijl en gooit de handdoek in de ring.

Herken jij je hierin? Stel prioriteiten en maak tijd voor wat echt (voor jou) telt. Misschien kan je enkele taken uit handen geven of efficiënter aanpakken?

2. Geen overzicht en planning

Deze reden sluit mooi aan bij de vorige. Je bent eerder een chaoot dan een planner, waardoor het je misschien lukt om enkele keren te sporten of bijvoorbeeld een gezonde weekmenu op te stellen, maar doordat je niet voldoende of geen tijd hiervoor inplant, vergeet je het. Je zal stoppen met sporten en/of je hervalt in het kopen van kant-en-klare maaltijden. Planning is nodig om herval in oude gewoontes te mijden.

Vind je het trouwens moeilijk om snelle, gezonde maaltijden op tafel te toveren? We kunnen je hier zeker en vast mee helpen. Check onze website voor het aanbod.

3. Je verliest je in details

Je wilt starten met eindelijk fit te worden, maar je verliest jezelf in details en ziet het grotere geheel niet. Voor veel mensen is het overweldigend om te bedenken waar ze moeten beginnen. Er is zoveel informatie beschikbaar over gezonde voeding en je gezondheid dat het moeilijk kan zijn om te weten welke aanpak het beste is.

Maar wat maakt dat je fit wil worden? Wat hoort hier voor jou bij? Wat is het allerbelangrijkste om mee te starten? Focus eerst op de basis. Door ook al naar de details te gaan kijken, is de kans dat het mislukt zeer groot. Je kan nu eenmaal niet alles perfect doen. Een voorbeeld hierbij is vers koken: misschien bestel je nu regelmatig afhaalmaaltijden en wil je meer verse maaltijden koken. Begin dan bij het plannen en maken van de maaltijden en verlies je nog niet in de samenstelling, hoeveelheden en ingrediënten. Focus op de bereiding en bouw stap voor stap op.

4. Te gedreven

Dit klinkt misschien vreemd, maar probeer niet te fanatiek aan de slag te gaan. Door te veel ineens aan te willen pakken, is de kans groot dat je het niet volhoudt. Het voelt als een te grote verandering en het zal te veel energie van je vergen. Door eerst één gezonde gewoonte te ontwikkelen en dan naar de volgende te gaan, ontwikkel je misschien trager een fitte levensstijl. Maar het is wel eentje die je minder moeite kost, waarbij je 100% inzet of motivatie niet nodig hebt én je kan blijven volhouden op lange termijn.

5. Faalangst

De gekende boosdoener… Faalangst is nergens goed voor, maar helaas speelt dit vaak te parten. Angst om te falen kan je er misschien van weerhouden om te beginnen met een gezonde, fitte levensstijl. Je maakt je zorgen dat je het toch niet kan volhouden. Je bent op voorhand al bijna zeker dat het je toch niet zal lukken… Dus om dit te voorkomen, start je gewoon niet…

Heb je last van faalangst? Faalangst en perfectionisme hangen vaak samen en hinderen het ontwikkelen van een fitte, energieke levensstijl. Tijdens onze individuele begeleiding gaan we hiermee aan de slag.

6. Comfortzone

We zijn gewoontedieren, waardoor het moeilijk kan zijn om oude gewoonten te doorbreken, zelfs als ze niet gezond zijn. Het kan comfortabeler voelen om vast te houden aan bekende patronen, zelfs als ze niet bevorderlijk zijn voor de gezondheid. Nieuwe gewoontes aanleren vraagt nu eenmaal tijd en energie. Zet de voor- en nadelen van ‘fit worden’ tegenover elkaar. Wat weegt er op? Hou dit in je achterhoofd en ga ervoor!

Hoe kan je dan fit worden?

Hiervoor hebben een gratis masterclass gemaakt waarin we je concrete tips geven om eindelijk een fitte levensstijl te ontwikkelen. Download de video hier. 

 

Wil jij graag persoonlijke begeleiding om eindelijk fit te worden? We helpen je graag! Bekijk het aanbod op de website.

 

Tot snel!

Ruth & Jelena