(SPORT)DIËTISTENPRAKTIJK
RUTH VANDERHEYDEN

Afvalvrij Mei

food waste voedselverspilling mei afvalvrij milieu planeet duurzaam milieuvriendelijk verspilling mealprep meal preppen

Wist je dat wereldwijd ongeveer 30% van al het geproduceerde voedsel wordt verspild?! Dat is ontzettend veel! Daarom hechten wij als diëtisten niet enkel belang aan gezonde voeding, maar ook aan de impact op het milieu. Met Afvalvrij Mei als inspiratiebron, kunnen we samen stappen zetten om deze verspillingscyclus te doorbreken en een positieve impact te hebben op onze planeet.

In deze blog krijg je tips om voedselverspilling te voorkomen. Doe jij mee met Afvalvrij Mei?

Tips tegen voedselverspilling

meal prep groenten invriezen

Plan je maaltijden

Een van de beste manieren om voedselverspilling te verminderen, is door vooruit te plannen. Maak een boodschappenlijstje op basis van wat je echt nodig hebt en plan je maaltijden voor de week. Op die manier koop je alleen wat je nodig hebt en loop je minder risico op het kopen van te veel voedsel dat uiteindelijk slecht wordt.

Bewaar voedsel op de juiste manier

Leer welk voedsel het best in de koelkast bewaard kan worden en welk voedsel beter buiten de koelkast blijft. Door voedsel op de juiste manier te bewaren, blijft het langer vers en verklein je de kans op bederf.

Wees creatief met restjes

Restjes kunnen vaak worden omgetoverd tot heerlijke nieuwe maaltijden. Probeer creatief te zijn en bedenk nieuwe gerechten met wat je over hebt. Hieronder enkele voorbeelden:

  • Bruine bananen: maak bananenbrood, banaan-havermoutpancakes, geplette banaan op de boterham
  • Droog brood: maak wentelteefjes of een toast
  • Groenten te veel gekookt: maak soep, stoofschotel
  • Gekookte aardappelen over: opbakken, in de soep doen
  • Te veel pasta of rijst gekookt: verwerk het in een voedzame salade

Maak gebruik van je vriezer

Als je merkt dat je producten hebt die snel bederven, zoals brood, vlees of groenten, overweeg dan om ze in te vriezen voordat ze bederven. Dit helpt niet alleen voedselverspilling te verminderen, maar zorgt er ook voor dat je altijd wat bij de hand hebt voor drukke dagen. Door je groenten al te snijden bespaar je een andere keer tijd!

Heb je een volledige portie over? Vries dit in of bewaar het voor de volgende dag. Dit is ook een vorm van meal prepping. Wil jij alles leren over snel en efficiënt koken. Dat kan in onze cursus: Gezond eten op tafel in no time!

Houdbaarheidsdata begrijpen

Leer het verschil tussen “ten minste houdbaar tot” en “te gebruiken tot” op verpakte voedingsmiddelen. Voedsel dat de “ten minste houdbaar tot”-datum heeft overschreden, is vaak nog steeds veilig om te eten, maar de kwaliteit kan iets verminderd zijn. Gebruik je zintuigen om te beoordelen of het nog goed is. We gooien veel te snel weg!

Gebruik de hele groente

Veel delen van groenten die we vaak weggooien, zoals broccoli- en bloemkoolstelen, bietenbladeren en worteltoppen, zijn eigenlijk eetbaar en bevatten voedingsstoffen. Verwerk ze bijvoorbeeld in een soep.

Eet uit je voorraadkast

Voordat je naar de supermarkt gaat om meer eten te kopen, kijk eens goed naar wat je al in je voorraadkast hebt liggen. Vaak hebben we meer dan genoeg ingrediënten om een ​​maaltijd te maken zonder iets nieuws te kopen.

 

Veel succes!

 

Wil jij graag persoonlijke begeleiding? We helpen je graag! Bekijk het aanbod op de website.

 

Tot snel!

Ruth & Jelena