(SPORT)DIËTISTENPRAKTIJK
RUTH VANDERHEYDEN

Met deze tips werken gezonde voornemens WEL

gezonde voornemens, goede voornemens, voornemens, sportdiëtiste, energiek groei traject, online coaching, gezond leven, fit in 2023

Het nieuwe jaar staat voor de deur en je weet dat betekent … Goede voornemens … Of in dit geval misschien beter gezonde voornemens … Doe jij hieraan mee? Werken ze voor jou? Of maak je er ieder jaar opnieuw en kom je na enkele weken alweer tot de conclusie dat jouw gezonde voornemens niet vol te houden zijn?

Op zich zijn we niet altijd voorstander om gezonde voornemens te maken, omdat wij vinden dat je op elk moment kan starten met het ontwikkelen van gezonde gewoontes. MAAR vaak ben je na alle feestjes tijdens de kerstperiode in combinatie met de start van het nieuwe jaar wel extra gemotiveerd om aan de slag te gaan met gezonde doelen.

Dus wil jij gezonde voornemens maken en 2023 fitter en gezonder zijn? Volg dan zeker onderstaande tips op, zodat jij dit keer succes ervaart en de handdoek niet opnieuw in de ring gooit …

Tip 1: Jij beslist wat je wilt

Laat je  niet beïnvloeden door gezonde voornemens van anderen in je nabije omgeving en al zeker niet door alle nieuwe trends op social media. Blijf dicht bij jezelf. Sta eens stil bij wat jij echt wilt veranderen en wie je in 2023 graag wilt zijn. Als je eerst nadenkt wat voor jou belangrijk of relevant is, dan is de kans op het bereiken van je doel of slagen van een gezond voornemen groter.

Tip 2: Neem kleine stapjes

Hiermee bedoelen we vooral dat je realistisch moet zijn. Heb je bijvoorbeeld nog nooit gelopen en wil jij in 2023 een marathon doen? Dit is iets enorm groot. Verdeel dit doel in kleinere tussendoelen. Begin bijvoorbeeld met 5 km en bouw langzaam op. Op die manier ervaar je sneller succes en blijf je gemotiveerd om te trainen voor de marathon. Wat je ook kan doen, is eerst een kleiner voornemen maken en die marathon nog even uitstellen. Uitstel is zeker geen afstel in dit geval, want je blijft kleine pasjes zetten richting jouw doel. En elke stap telt.

 

Tip 3: Doe het voor jezelf

Gezonder gaan leven voor een ander houdt niemand vol. Waarschijnlijk wel voor eventjes, maar niet levenslang. Als jij een gezondere, fitte levensstijl wilt, zal je het echt voor jezelf moeten doen. Interne motivatie is namelijk veel sterker dan externe motivatie. Sta eens stil bij wat voor jou een gezonde levensstijl omvat en welke stapjes je als eerste wilt aanpakken. Misschien eet je op dit moment weinig tot geen fruit en wil je hiermee aan de slag? Of wil eerst meer op beweging focussen en je fitter voelen door bijvoorbeeld een sport te beoefenen die je leuk vindt?

 

Tip 4: Maak het concreet

Hoe concreter of specifieker je gezonde voornemen is, hoe beter. Wil je bijvoorbeeld meer fruit eten, omdat je meer vitaminen wilt nuttigen voor een goede gezondheid? Maak dan concreet hoeveel fruit je wilt eten per dag of per week. Denk hierbij ook aan wanneer je dit het makkelijkste kan eten. Deze nieuwe gewoonte koppelen aan iets wat je al automatisch doet, kan helpen.

 

Wil jij dit keer echt jouw gezonde voornemens behalen?

En de fitste versie van jezelf worden in 2023? Dan hebben we goed nieuws! In het voorjaar van 2023 start de vierde ronde van het Energiek Groei-Traject. Met behulp van dit online groepstraject word jij fit en gezond ZONDER dat je op alle lekkernijen NEE moet zeggen en ontwikkel je een fitte levensstijl die bij je op past. Dit efficiënt traject is combineerbaar met een drukke baan en/of gezinsleven. Nieuwsgierig naar meer?

PS Lees jij dit op een later moment? We bieden ook andere trajecten aan, waarbij jij dit kan leren! Bekijk hier ons aanbod. 

Fijne feestdagen!