(SPORT)DIËTISTENPRAKTIJK
RUTH VANDERHEYDEN

Wat eet ik het beste voor een inspanning?

diëtiste Pelt sportdiëtiste Ruth Vanderheyden sportadvies afslanken eetstoornissen emo-eten vermageren geen dieet lichaamsanalyses InBody270 lichaamsmetingen

De vraag: “Wat eet je het beste voor een training?” krijg ik regelmatig als sportdiëtiste tijdens het begeleiden van cliënten.

In dit bericht krijg je enkele tips waarmee je rekening kan houden.

Voor een inspanning geef je best de voorkeur aan licht verteerbare voeding. Hiermee voorkom je maag- en darmklachten, zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn, naar het toilet moeten tijdens de inspanning en nog allerlei andere vervelende klachten of kwaaltjes tijdens het sporten.

In het algemeen betekent licht verteerbaar: laag in vetten, vezels en eiwitbeperkt.

Vetarm

Kies magere producten, zoals kip, biefstuk, magere yoghurt of kwark. Het is belangrijk dat je naast de inname van ongezonde (verzadigde) vetten ook de inname van gezonde (onverzadigde) vetten beperkt voor een (zware) inspanning. Dus beperk ook je inname van bijvoorbeeld noten, zaden, pitten, pindakaas, avocado en olie voor de start van een inspanning.

Vezelarm

Tijdens inspanning wil je dat je maag en darmen zo min mogelijk moeten werken of verteren, dus het is belangrijk dat de vertering makkelijk verloopt. Door vezelarme voedingsmiddelen te kiezen, krijgt je lichaam snel de energie die het nodig heeft om de fysieke activiteit te volbrengen. Voorbeelden van vezelarme producten zijn witte pasta, witte rijst, wit brood en cornflakes.

Eiwitbeperkt

Beperk je eiwitinname door een kleinere eiwitportie te nemen. Volledig schrappen is dus zeker niet de boodschap. Voorbeelden van eiwitbronnen zijn eieren, vlees, vis en zuivelproducten. Eet je vegetarisch? Let er dan op dat jouw vleesvervangers vetarm en eiwitrijk zijn.

 

Kortom ligt de focus vooral op het eten van snelle koolhydraten, omdat dit de voornaamste en efficiëntste energiebron is. Voorbeelden zijn wit brood, confituur, cornflakes, gewone peperkoek, energiegelletjes, bananen en witte graanproducten.


Geen idee hoe je dit concreet aanpakt als sporter? Ik, Ruth, help je graag verder in de praktijk. Bekijk hier ons aanbod.

 

Energieke groetjes,

Ruth