(SPORT)DIËTISTENPRAKTIJK
RUTH VANDERHEYDEN

Wat kan je doen na een eetbui?

eetbui, 5 quick tips, wat na een eetbui, eetstoornis, binge eating, individuele begeleiding, groepscoaching, zelfliefde

Wat kan je doen na een eetbui?

Heb je het gevoel dat je de controle verloren bent als je meer gegeten hebt dan eigenlijk de intentie was?

Bij deze allereerst een kleine, lieve herinnering dat je meer bent dan dat. Ook ben je zeker niet de enige die last heeft van eetbuien. ​ ​Ik heb in de praktijk al verschillende mensen begeleid met eetbuien of haperend eetgedrag, waardoor ze eindelijk terug konden genieten van eten zonder het gevoel van uitspattingen of de controle te verliezen.

Je kan een losstaande eetbui hebben, maar ook lijden aan een eetbuistoornis of Binge Eating Disorder (BED) in het Engels. Indien je vermoedt dat je een eetstoornis hebt, raad ik professionele  begeleiding aan. Je kan ook zeker starten met onderstaande tips toe te passen. Wat een eetbui(stoornis) precies inhoudt, leg ik een andere keer uit.

Vandaag krijg je 5 tips over wat je kan doen na een eetbui.

1. Wees lief voor jezelf

Het lijkt misschien logisch, maar simpel is het niet om na een eetbui extra lief voor jezelf te zijn. Sta eens stil waarom jij net meer dan nodig gegeten hebt. Was het door bepaalde emoties en/of een gebeurtenis? In plaats van jezelf te straffen, kan je beter iets doen wat je leuk vindt en je tijd nemen om over vorige vragen na te denken. Neem een bad, lees een boek, maak een wandeling, geef je partner een dikke knuffel … Doe iets waar je energie van krijgt. 

2. Luister naar je honger- en verzadigingsgevoel

Heb je honger? Eet dan iets, eventueel iets kleins als je weet dat je bijna de hoofdmaaltijd gaat eten. Maar negeer zeker je hongergevoel niet. Door je honger te negeren, is de kans groot dat je uiteindelijk veel meer gaat eten, dan je lichaam eigenlijk nodig heeft. Het kan zijn dat je honger- en verzadigingsgevoel door de jaren heen verstoord is, zeker als je verschillende diëten geprobeerd hebt.

Een eerste stap hierbij is jezelf afvragen wat honger voor je betekent en wat dit met je lichaam doet? Ben je duizelig? Heb je een knagende maag? Kan je jezelf nog concentreren? Door jouw ‘symptomen’ van honger te kennen, kan je sneller ingrijpen en beter naar je hongergevoel leren luisteren.

3. Eet voldoende

Eet geen te kleine porties. Neem voldoende tijdens de maaltijden en sla zeker geen maaltijden over. Door regelmatig te eten, blijf je langer een voldaan gevoel hebben en kan je tijdens de maaltijden ook beter stoppen met eten als je genoeg hebt. Deze tip sluit daarom aan bij de vorige tip.

4. Eet gevarieerd

Vermijd geen voedingsmiddelen of voedingsgroepen, maar kies voor een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon. Hierdoor heb je voldoende energie, vitaminen, mineralen … en ben je zowel fysiek als mentaal sterker om te kiezen voor een fitte, gezonde levensstijl.

5. Vermijd de weegschaal

Natuurlijk weeg je meer als je een of meerdere eetbuien op een korte tijdsspanne gehad hebt. Dit hoef je echt niet bevestigd te zien op de weegschaal. Zeker niet als je weet dat dit een trigger voor je is. Door jezelf dan wel te wegen, is de kans groot dat je maaltijden gaat overslaan om terug te vermageren met uiteindelijk heel veel honger en een eetbui tot gevolg… In de praktijk zie ik verschillende mensen die in deze vicieuze cirkel zitten. Is de weegschaal een trigger voor je? Pas alle voorgaande stappen toe en zet de weegschaal aan de kant.

 

Wil jij meer inzichten krijgen in de relatie tussen eten, je gevoelens en gedrag? Voeding is slechts een onderdeel van een gezond & energiek leven, daarom kan je bij ons een online groepstraject volgen, waarbij ook gewerkt wordt aan het ontwikkelen van een positieve mindset en duurzame gedragsverandering. ​ ​

Dit Energiek Groei-Traject zal al voor de derde keer starten in oktober 2022. Tijdens deze online groepscoaching gaan we op zoek naar jouw sterktes om die saboterende gedachten te verminderen door middel van zeer persoonlijke en praktijkgerichte tips en tricks in een hechte, waardevolle community.

Misschien liever m.b.v. persoonlijke begeleiding  kom af maken met die eetbuien en een gezonde, fitte levensstijl te krijgen met meer zelfliefde en zelfvertrouwen?

Bekijk hier ons aanbod voor persoonlijke begeleiding.

 

Veel liefs,

Ruth