(SPORT)DIËTISTENPRAKTIJK
RUTH VANDERHEYDEN

Gezond & energiek door het najaar

gelukkig gezond genieten herfst mindset mentaal welzijn diëtiste coach pelt leopoldsburg

De dagen worden korter en de natuur krijgt een mooi herfstkleurtje. Dit nodigt uit om het binnen gezellig te maken en om voor lekkere herfstige gerechten te zorgen. Helaas is de verleiding vaak ook groot om het iets te gezellig te maken en al vroeg in de zetel te ploffen. Daarom krijg je in deze blog tips om gezond & energiek door het najaar te gaan om een winterdip te vermijden!

Kom uit je zetel!

Vroeg in de zetel kruipen betekent helaas ook meer uren sedentair gedrag of lang stilzitten. We brengen gemiddeld meer dan acht uur per dag zitten door: thuis, op school of op het werk. Ook als we onderweg zijn, zitten we in de auto of op de trein en in onze vrije tijd kijken we tv, zitten we aan de computer of lezen we een tijdschrift. Sedentair gedrag wordt zelfs het nieuwe roken genoemd.

We geven je alvast een duwtje in de rug om je zittende uren te beperken en meer te bewegen met deze 3 tips om uit de zetel te geraken om te bewegen! 💥 Pssst, wist je dat je door regelmatig te bewegen je veel energieker zal voelen?

Tip 1: Wil jij je favoriete serie niet missen? Heb je geen zin om nog naar de sportschool te gaan als het al donker is? Doe een home workout voor de tv. Op YouTube vind je veel inspiratie. Je hebt er écht niet veel voor nodig en je hoeft je niet te verplaatsen. Je kan gewoon gezellig sporten in de living.

Tip 2: Ga éérst bewegen voor je in de zetel kruipt. Je kan achteraf des te meer genieten van de rust en gezelligheid.

Tip 3: Doe een vorm van beweging die jij leuk vindt, zodat de motivatie groot genoeg is om uit de zetel te komen. Want sporten en/of bewegen moet leuk zijn 🙂

Haal dagelijks een frisse neus

Frisse lucht kan wonderen doen.  Even naar buiten gaan geeft je een boost, voorkomt een winterdipje en is goed voor je mentale welzijn.  Ook wat zonlicht opvangen op je huid stimuleert de aanmaak van vitamine D. Een herfstwandeling doen zorgt voor frisse lucht én beweging, win win!

Zorg voor regelmaat en structuur

Wij mensen zijn gewoontedieren en zijn het meest gebaat bij regelmaat en structuur. Wanneer je de niet regelmatig leeft, eet en slaapt, kan je energieniveau dalen. Ook je stofwisseling geraakt in de war. Probeer dus dagelijks op min of meer vaste momenten te eten, te gaan slapen en op te staan. Vind een routine die bij jou past. Het is mogelijk dat je structuur er in de wintermaanden anders uitziet dan in de zomermaanden.

Eet dagelijks je vitaminen door seizoensfruit- en groenten te nemen

Wist je dat de dagelijkse aanbeveling voor groenten 300 gram per dag is? Dit kan in verschillende vormen zoals gekookte of gestoomde groenten, groenten in de oven, rauwkost en soep. Seizoensgroenten uit de herfst zijn: pompoen, pastinaak, koolraap, koolrabi, paksoi, rode biet, rode kool, venkel, postelein, bloemkool, wortelen…

Van fruit eet je bij voorkeur 2 à 3 stukken of porties per dag. Het fruit dat je in de herfst vind zijn: appel, peer, druif, kiwibes, braam… Voor meer inspiratie kan jee een groente-en-fruitkalander raadplegen. Genoeg keuze om gezond de herfst door te komen. Elke groente- of fruitsoort bevat verschillende vitaminen en mineralen. Variëren is dus de boodschap. Seizoensfruit en -groenten zijn vaak goedkoper dan groente die uit een serre of geïmporteerd vanuit het buitenland. Daardoor zijn ze minder belastend voor het milieu.

Slow down

Niet alleen gezond eten en bewegen horen bij een gezonde leefstijl. Ook zorgen voor jezelf en de juiste mindset zijn belangrijk. Neem daarom eens een momentje voor jezelf, relax en doe iets wat jij leuk vindt om te ontsnappen aan de dagelijkse drukte. Voldoende en goed slapen is ook een must om energiek door de herfst en winter te komen.

 

Zo, jij weet nu precies wat je kan doen om een winterdipje te voorkomen. Wil je graag extra persoonlijk advies op vlak van voeding, beweging en mindset? Bekijk hier ons aanbod voor persoonlijke begeleiding en meld je aan.