(SPORT)DIËTISTENPRAKTIJK
RUTH VANDERHEYDEN

Starten met Intuïtief Eten

Misschien heb je al van Intuïtief Eten gehoord. Ken je het niet? Eén ding kunnen we je al vertellen: het is geen dieet. Het is een manier van omgaan met voeding, beweging en je lichaamsbeeld om zowel aan je fysieke als mentale behoeften te voldoen. Je leert luisteren naar je lichaam en je komt los van dieetregels en -gedachten.

In deze blog leggen we in een notendop uit wat Intuïtief eten is. Je krijgt ook drie concrete tips om te starten met Intuïtief Eten.

Wat is Intuïtief Eten?

Intuïtief Eten is een wetenschappelijke werkwijze waarin je lichamelijke signalen, emoties en gedachten worden samengebracht. Je leert onder andere luisteren naar je lichaam, omgaan met emo-eten en je lichaam respecteren. Je wordt je bewust van de triggers van de dieetcultuur en kan dieetregels eindelijk loslaten. Intuïtief Eten is niet bedoeld om gewichtsverlies na te streven. Dit kan resulteren in gewichtsverlies, maar hoeft niet.

Er worden 10 principes doorlopen, waarbij er telkens op een ander thema gefocust wordt. Bij elke stap horen oefeningen om jouw gedachten en gedragingen onder de loep te nemen. Hieronder een overzicht:

  1. Zet de dieetbril af
  2. Respecteer je honger
  3. Sluit vrede met voeding
  4. Daag de voedselpolitie uit
  5. Voel je verzadiging
  6. Herontdek voldoening en plezier in eten
  7. Wees lief voor je emoties en ga mild om met emotioneel eten
  8. Respecteer je lichaam
  9. Beweeg en voel het verschil
  10. Eer je gezondheid met een gezond eetpatroon

Kriebelt het al om aan de slag te gaan met deze werkpunten? Tijdens de begeleiding komen deze aan bod. Je leert stap voor stap vertrouwen op je eigen lichaam. Bekijk dan ons aanbod.

Intuïtief Eten heeft veel voordelen. Het leidt tot een verbetering van het algemene welzijn, verbetering van de bloedwaarden, meer mentale veerkracht, een gevarieerder eetpatroon, een lager risico op eetstoornissen en een beter bewustzijn van je eigen lichaam.

 

👉🏼 Wil jij ook eindelijk komaf maken met de dieetcultuur en weer vertrouwen op je eigen lichaam?

👉🏼 Wil jij je ook terug zelfzeker in je lichaam voelen en de weegschaal loslaten?

Start dan met de volgende tips:

 

Tip 1: Eet zonder afleiding

Op je gsm scrollen tijdens het eten, de krant lezen, eten voor de televisie, snel iets in je mond steken tussen de huishoudelijke taken door, voor je computer aan je bureau eten, eten in de auto … Guilty? Allemaal situaties waarin je eet met afleiding.

Afleiding is een obstakel dat je belemmert te kunnen om te luisteren naar de interne signalen van je lichaam. Je hersenen zijn met andere dingen bezig waardoor jij niet merkt of je genoeg hebt, of je nog honger hebt, of je je al aan het overeten bent, of het wel echt smaakt …

Probeer daarom te eten in een rustige omgeving en leg afleiding weg. Eet traag en bewust, zodat je volop kan genieten én luisteren naar je lichaam. Stel jezelf vragen zoals: “Hoe smaakt het?, “Is dit wat ik verwacht had?”, “Ben ik voldoende verzadigd of heb ik nog honger?” …

 

Tip 2: Vergelijk jezelf niet met anderen

Focus on you. Het maakt niet uit wat anderen eten, hoeveel anderen eten, hoe anderen eruitzien, wat anderen zeggen … Vaak zie je slechts een momentopname van iemand en niet zijn of haar volledige eetpatroon of leefstijl. Elk lichaam is anders en heeft andere behoeften.

Word je getriggerd door bepaalde tijdschriften of sociale media account? Vermijd deze dan (tijdelijk). Heb je vriendinnen of collega’s die steeds over diëten of hun uiterlijk praten? Geef dan op een volwassen manier aan dat je liever over andere onderwerpen praat.

 

Tip 3: Ook mentale verzadiging telt

Zie voeding niet als “goed” of “slecht”. Denk ook na over je mentale verzadiging. Ken je dat, je hebt net een hele maaltijd op en toch zou je nog een dessertje lusten? Bepaalde voedingsmiddelen en maaltijden zijn voedzaam en zullen je lichaam fysiek verzadigen. Andere voedingsmiddelen, zoals chocolade, zijn dan weer minder voedzaam, maar laten je wel genieten en verzadigen je mentaal. Durf dus genieten van lekker eten. Schuldgevoelens zijn niet nodig.

 

Wil jij meer leren over Intuïtief eten en er effectief mee aan de slag gaan? Goed nieuws! Bij het volgen van persoonlijke begeleiding kan dit aan bod komt en leer je aan de hand van concrete oefeningen een Intuïtieve Eter worden. Je krijgt een ijzersterke mindset om voorgoed BYE BYE te zeggen tegen dieetregels!

Ben je overtuigd dat dit is wat je nodig hebt? Bekijk dan hier ons aanbod.