(SPORT)DIËTISTENPRAKTIJK
RUTH VANDERHEYDEN

Help, al die chocolade!

  • Heb jij ook last van een schuldgevoel wanneer je chocolade eet?
  • Word je ook zenuwachtig van het idee dat er binnenkort overal chocolade paaseitjes staan?
  • Heb je ook het gevoel dat je faalt als je iets lekkers eet, net wanneer jij jezelf had voorgenomen om gezonder te gaan eten?

Jij bent niet de enige. Er komen veel vrouwen bij ons langs met dezelfde struggles. En alle vrouwen die jou voorgingen…

  • kunnen nu genieten van lekker eten zonder schuldgevoel.
  • hebben de balans tussen gezond eten en genieten gevonden.
  • hebben een boost in hun zelfvertrouwen gekregen.
  • en nog zo veel meer.

Wij werken samen met jou aan een gezonde leefstijl, zonder restricties. We gaan op zoek naar gezonde gewoonten die bij jou passen. En er wordt gewerkt aan een ijzersterke mindset, zodat jij weer vrede vindt met voeding.

Bekijk dan hier ons aanbod.

Pasen staat voor de deur en de winkelrekken zijn al rijkelijk gevuld met chocolade paaseieren.  Geen nood, wij geven je tips om hiermee om te gaan in deze blog.

 

Waar komt dat schuldgevoel vandaan?

 

Jij verbiedt jezelf voedingsmiddelen

Wat gebeurt er als jij jezelf een voedingsmiddel verbiedt? Het wordt nog aantrekkelijker. Het zal je even lukken om er van af te blijven. Maar vanaf dat je er weer van eet, steekt je innerlijke rebel de kop op: “Foert, het is nu toch al om zeep.” Met als gevolg dat je meer van het voedingsmiddel eet dan je had gepland én je hebt er niet bewust van genoten. Achteraf knagen die schuldgevoelens weer, waardoor jij jezelf weer een restrictie op legt. Het is een vicieuze cirkel.

 

Je vergelijkt jezelf met anderen

In je omgeving en op sociale media zie je misschien slanke vrouwen. Besef dat je vaak een momentopname ziet. Jij weet niet wat deze persoon doet om dit uiterlijk te hebben. Jij weet niet of deze persoon aan een ziekte lijdt waardoor zij slank is. elk lichaam is anders en heeft andere behoeften.

 

Je bent te veel met je gewicht bezig

Je staat regelmatig op de weegschaal en je laat dit getal je gemoedstoestand en gedrag bepalen. Heb je het gevoel dat het getal op de weegschaal een invloed heeft op je eetkeuzes die dag? Ga een tijdje niet op de weegschaal staan. Ook dit is een momentopname, en zegt niet veel over je fysieke, laat staan je mentale gezondheid. De weegschaal kan niet aanvoelen hoeveel honger jij hebt, of waar je zin in hebt.

 

Hoe kan je genieten zonder schuldgevoel?

Sta alle voeding toe.

Benoem voedingsmiddelen niet meer als goed of slecht. Als je deze vrede creëert, wordt een stuk chocolade net zo neutraal als een appel. Hierdoor wordt het verlangen naar iets ‘wat niet mag’ kleiner.

 

Pas de 80/20 regel toe.

Probeer 80% gezond en volwaardig te eten. De overige 20% kan bestaan uit lekkere, vaak minder voedzame, producten.

 

Geniet bewust.

Als jij beslist om een chocolade paasei te eten, doe dit dan bewust. Ga rustig zitten en leg alle afleiding weg. Steek geen paasei in je mond tussen de huishoudelijke taken door of terwijl je tv kijkt. Dan is het op voor jij het door hebt en heb je snel de neiging om er nog een te nemen.

 

Luister naar je lichaam.

Eet als je honger hebt. Met eten bedoelen we iets voedzaam en geen snoep natuurlijk. Als jij je hongergevoel negeert, wordt de honger zo erg dat het moeilijk wordt om te weerstaan aan verleidingen. De kans op overeten is ook groter wanneer je erge honger hebt.

 

Wees lief voor jezelf.

Straf jezelf niet als je iets eet wat in jouw ogen ‘niet mag’ of ervoor zorgt dat je ‘slecht bezig bent’. Vrede sluiten met alle voedingsmiddelen is een leerproces en heeft tijd nodig.

 

Wil jij verder aan de slag gaan met deze tips en concrete oefeningen? Boek je afspraak en vind eindelijk rust rond eten. Bekijk dan hier ons aanbod.