(SPORT)DIËTISTENPRAKTIJK
RUTH VANDERHEYDEN

3 effectieve tips om iemand met een eetstoornis te helpen

eetstoornis, gespecialiseerde hulp, herstel eetstoornis, boulimia nervosa, anorexia nervosa, eetbuien, diëtiste, voedingsbegeleiding

Een eetstoornis is iets zeer complex en de weg naar herstel is een proces met vallen en opstaan. Als ouder, partner of roommate kan jouw rol in dit proces echt van belang zijn. Onderschat de kracht van steun niet. Je hebt misschien het gevoel dat je hem of haar niet kan helpen of dat hij/zij niet geholpen wilt worden. Maar door onderstaande tips toe te passen, geraak je samen al een stapje verder in het herstelproces.

Hierbij is het belangrijk om mee te geven dat enkel deze tips waarschijnlijk niet voldoende zijn, maar je wel op weg kunnen helpen. Ken jij iemand met een eetstoornis of heb jij een eetstoornis? Ruth is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met een eetstoornis en helpt je graag persoonlijk verder. Bekijk hier ons volledig aanbod  voor meer info en eventueel een afspraak te maken.

Tip 1: focus op het wij-gevoel

Te lang stilstaan bij wat je anders had kunnen doen om te voorkomen dat deze persoon een eetstoornis zou ontwikkelen, kan verlammend werken. Jouw aandacht, energie en liefde zijn nodig in het hier en nu. Verleg je perspectief van eventuele schuldgevoelens naar een wij-gevoel. Dit door de focus te leggen op wat je nu kan doen voor jezelf, maar ook voor je omgeving en de persoon met een eetstoornis. Wat kan je samen doen? Wat vind je allebei leuk en word je samen vrolijk van? Hieruit kan jij als steunfiguur energie putten om daarna terug met  kracht de persoon met een eetstoornis te helpen, indien hij of zij hieraan nood heeft.

Tip 2: geef het ‘goede’ voorbeeld met betrekking tot voedsel

Vermijd voedsel te bestempelen als ‘goed of slecht’ en eet zelf alles mee. En eet indien mogelijk samen met de persoon die de eetstoornis heeft. Probeer daarbij ook de verschillende eetvaardigheden te stimuleren: gevarieerd, gestructureerd, gezellig en genoeg.  Het ‘goede’ voorbeeld geven kan steun geven aan de persoon met de eetstoornis. Daarbij kan jouw gezelschap ook voor afleiding zorgen en de focus (en struggels) op het eten zelf verkleinen.

Tip 3: geef structuur

Geef structuur aan de eetmomenten door de eettijdstippen hetzelfde te houden. Zodat de persoon met een eetstoornis hieraan kan wennen en er minder onvoorspelbaarheid is. Hierdoor kunnen er ook minder spanningen ontstaan rondom de maaltijden en kan het eetmoment gezellig blijven. Probeer indien mogelijk de tijdstippen samen te bepalen, zodat de autonomie van de persoon met een eetstoornis zo veel mogelijk behouden blijft.

Wil jij meer tips om iemand met een eetstoornis verder te helpen of heb je een eetstoornis? Bekijk hier ons volledig aanbod.