(SPORT)DIËTISTENPRAKTIJK
RUTH VANDERHEYDEN

Tips om de maand mei gezond en zonder schuldgevoelens door te komen

Hoe kan je gezond leven en toch genieten van feestjes en barbecues? 

Het is al mei en de zomer komt steeds dichterbij. Misschien heb je de neiging om op dieet te gaan om koste wat het kost in de zomer de zogenaamde “summer body” te hebben. Dit loopt natuurlijk in de soep als er ineens veel meer feestjes en barbecues zijn en het mooie weer jou graag mee het terras op sleurt. Het resultaat? Na ieder feestje, drankje of barbecue heb je enorm veel schuldgevoelens. Hierdoor raak je gefrustreerd en onzeker en eindig je in de snoepkast met een eventuele eetbui tot gevolg.  

Is dit herkenbaar voor jou? Jij bent zeker niet de enige Er komen heel veel mannen en vrouwen bij ons met deze struggle.  

Maar waarom zo drastisch en plots op dieet? Een gezonde levensstijl draait om gewoontes. Hierdoor zal gezond leven niet aanvoelen als een verplichting en boek je op lange termijn veel beter resultaat. Wil jij gezond leven en toch genieten van feestjes en barbecues? Lees dan zeker verder!  

 

Tip 1: Focussen op de positieve aspecten van de maand mei

De bloemetjes komen uit, er zijn een paar extra verlofdagen en iedereen is beter gezind door het mooie weer. Hierdoor is de drempel om te gaan sporten en lekker naar buiten te gaan natuurlijk ook kleiner en heb je vaak meer beweging! Daarnaast worden slaatjes, fruit en groenten steeds aantrekkelijker. Hoe zit dat bij jou? Krijg jij meer zin in fruit en groenten als het zonnetje gaat schijnen?  

 

Tip 2: Niet vermijden, maar de festiviteiten gezond en leuk maken

Het lijkt vaak verstandiger om de festiviteiten en barbecues gewoon te vermijden en zelf ook niks te organiseren. Op die manier hoef je geen nee te zeggen tegen al dat lekkere eten. Maar uiteindelijk heb je er nog meer zin in. Herkenbaar? Dat is makkelijk te verklaren. Alles wat je jezelf ontzegt, wordt namelijk nog aantrekkelijker. 

Neem het heft in eigen handen en maak er zelf een lekkere en gezonde barbecue van en geniet! Hierdoor voel je je niet schuldig, kan je toch meegenieten en verminder je de kans op eetbuien. Komaan, wie wil er nou een lekkere zomerse barbecue missen? 😉  

In deze blog vind je verschillende lekkere en gezonde BBQ-recepten. 

 

Tip 3: Proef het seizoen

Iedere maand heeft zijn eigen typische seizoensgroenten en –fruit. In mei zijn dit natuurlijk de asperges en aardbeien! Wees creatief en maak bijvoorbeeld asperges met ham, aspergesoep, beschuit met aardbeien of eet de aardbeien lekker uit het vuistje. Deze groenten en fruit zijn niet alleen het lekkerst in mei, maar het is ook nog eens beter voor je portemonnee. WIN-WIN! 

 

Tip 4: Drink voldoende water

Voorzie bij elke maaltijd niet enkel alcohol, maar schenk ook water. Een feest is een gelegenheid en daar mag af en toe wel iets meer zijn dan op gewone dagen, maar overdrijf zeker niet! Alcohol bevat overbodige calorieën en bevordert de eetlust. Door ook water te schenken verminder je ongemerkt je alcoholinname, krijg je voldoende vocht binnen en kan je toch nog meegenieten. 

 

Tip 5: Ga nooit met een lege maag naar een feestje

Hou je dagelijkse gezonde eetpatroon zoveel mogelijk in stand. Sla geen maaltijden over om dan meer te kunnen eten op feestjes. Jezelf restricties opleggen en hongergevoelens kunnen namelijk resulteren in grotere eetbuien tijdens het feestje.  

 

Wil jij nog meer praktische tips om de festiviteiten gezond door te komen? Bekijk hier ons aanbod en maak eventueel een afspraak. We helpen je graag!