(SPORT)DIËTISTENPRAKTIJK
RUTH VANDERHEYDEN

Zomerse recepten

Heerlijk, deze zomerse dagen en fijne, zwoele avonden! Lekker warm, maar soms wat vermoeiender. Tijdens deze warme zomerdagen hebben we niet altijd zin in een warme, zware maaltijd, waarvoor je de hele middag in de keuken moet staan. Maar wat dan wel? Vraag jij je soms af wat je nog kan koken tijdens deze warme zomerdagen?

In deze blog geven wij je inspiratie voor frisse, zomerse receptjes die snel klaar zijn en heerlijke, gezonde BBQ-recepten. In ons vind je bovendien een database boordevol recepten die voedzaam, snel en lekker zijn!

1. Frisse poké bowl 

Ingrediënten (4 personen):

 • 240 – 320 g bruine rijst, ongekookt
 • 200 g edamame (sojabonen)
 • ½ komkommer
 • 1 grote wortel
 • Paprika
 • 1-2 avocado’s
 • 300 g tofu (of kip)
 • 2 el sesamolie
 • 4 el sojasaus
 • 2 el agavesiroop
 • Limoen en sesamzaadjes als afwerking

Bereiding:

Kook de rijst. Meng een scheut sesamolie, sojasaus en agavesiroop. Voeg sesamzaadjes toe. Snij de tofu (of kip) in blokjes en laat ze 10 minuten liggen in de marinade van vorige stap. Bak de blokjes gemarineerde tofu (of kip) in een pan. Snij de groenten zoals je wil. Nu kan je alle ingrediënten mooi in een kommetje dresseren! Werk af met een limoenschijfje en wat sesamzaadjes.

2. Frisse rijstsalade met tonijn 

Ingrediënten (4 personen):

 • 200 g radijzen
 • 4 tomaten
 • 1 komkommer
 • 1 teentje look
 • 240 – 320 g bruine rijst, ongekookt
 • 400 g tonijn
 • 4 tl zonnebloempitten
 • 2 tl guacamolekruiden
 • Peper en zout

Bereiding:

Kook de rijst zoals beschreven op de verpakking. Bruine rijst moet gemiddeld 30 minuten koken. Maak de groenten schoon en snijd in stukken. Van de komkommer kan je linten maken m.b.v. een dunschiller. Giet de rijst af na het koken en meng de kruiden en olijfolie eronder. Pers de knoflook uit op de rijst en meng het onder de rijst. Verwarm een pan en rooster de zonnebloempitten enkele minuten tot ze bruin worden. Meng de radijs, tomaat, pitten en tonijn onder de rijst. Maak een bedje van komkommerlinten en leg hierop de rijst.

3. Vegan wraps met chilibonen

Ingrediënten (2 personen):

 • 1 blik bonen in chilisaus
 • 2-4 volkoren wraps
 • Sla naar keuze
 • ½ komkommer
 • 1 paprika
 • 1 wortel
 • 4 radijsjes
 • Peper en zout

Bereiding:

Doe de chilibonen in een pannetje en warm deze kort op. Snijd ondertussen de groenten klein zoals je zelf wilt. Meng alle groenten onder elkaar. Verwarm de volkoren wraps 1 minuut in de oven of in de pan indien gewenst. Verdeel de groenten over een wrap, voeg de bonen toe en vouw de wraps dicht. Smakelijk!

 

4. Pizzawraps met geitenkaas en magere spekjes

Ingrediënten (per pizzawrap):

 • 1 volkoren wrap
 • Pizzasaus / passata
 • Handje geitenkaasbolletjes
 • Handje magere spekblokjes
 • Plakjes courgette, fijngesneden
 • ¼ ajuin, fijngesneden
 • Knoflook, oregano, peper en zout naar smaak
 • Rucola ter garnering

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de spekblokjes in een pan. Besmeer de wrap met de pizzasaus of passata en beleg met de andere ingrediënten. Doe de wrap voor ongeveer 8 minuten (afhankelijk van oven tot oven) in de oven. Garneer met rucola.

 

Wil je nog meer tips en tricks voor een gezonde, fitte zomer?

In ons nieuwste traject “Nooit Meer Diëten” vind je een database met talloze voedzame (en snelle) recepten die bovendien ook nog eens lekker zijn!

Op Instagram en delen we ook regelmatig gezonde, lekkere receptjes. Ga ons zeker volgen en tag ons als jij een van onze receptjes maakt. 🤗

Graag persoonlijke begeleiding? Op het werk is het nu vaak rustiger en dus ideaal om te starten. Maak een afspraak via