(SPORT)DIËTISTENPRAKTIJK
RUTH VANDERHEYDEN

Van crashdiëten naar crash-sporten

extreem sporten, overmatig sporten, compenseren, eetstoornis, eetstoornisvrij, sporten is gezond, overmatig bewegen, veel bewegen, obsessief bewegen, obsessief, sportadvies, persoonlijk advies, crashdieet

Vermoedelijk ben je wel bekend met de term ‘crashdiëten’. In een notendop houdt dit in dat je extreem weinig gaat eten om in een zeer korte periode veel gewicht te verliezen. Je eet hierbij veel minder dan dat je lichaam nodig heeft om goed te functioneren met verschillende nadelige effecten voor je gezondheid tot gevolg. Waarom extreme diëten niet werken, kan je in deze blog verder lezen. In plaats van een crashdieet te volgen, wordt er ook vaak gedaan aan crash-sporten. Hieruit ontstaat er een vicieuze cirkel waardoor jij een bepaalde sport niet kan volhouden.

Wat is crash-sporten?

Je doet aan crash-sporten als je ineens start met (te) veel te bewegen of ineens overmatig gaat sporten. Je past dus net zoals bij crashdiëten het alles-of-niets-principe toe: ofwel sport je super veel ofwel sport je niet. Jouw (dagelijkse) beweegmomenten zijn zeer lang en/of intensief, waardoor het op lange termijn nadelige effecten heeft op je lichaam.  Zeker omdat je lichaam het niet gewoon is en de trainingen niet werden opgebouwd. Enkele negatieve gevolgen op je gezondheid zijn:

Fysieke uitputting: Ineens starten met veel en/of intensief sporten, kan leiden tot overtraining. Je lichaam is deze soort beweging namelijk niet gewoon. Hierbij zijn extreme vermoeidheid en uitputting het gevolg.

Verhoogd risico op blessures: Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen na een training. Als je te intensief of te weinig rust neemt tussen twee trainingen, is de kans op blessures groter.

Verminderde immuniteit: Je lichaam is het niet gewoon om veel te sporten, waardoor het overbelast wordt met overmatige lichamelijke stress tot gevolg. Dit kan het immuunsysteem verzwakken, waardoor het risico op ziekte en infectie toeneemt.

Slapeloosheid en slaapstoornissen: Overtraining kan leiden tot slaapproblemen, waaronder moeilijk in slaap vallen, vaak wakker worden tijdens de nacht en onvoldoende herstellen tijdens de slaap.

Verminderde eetlust en gewichtsveranderingen: Sommige mensen krijgen van te veel te sporten een verminderde eetlust met gewichtsverlies als gevolg, terwijl anderen juist een toename in eetlust en gewichtsveranderingen ervaren.

Sociale isolatie: Veel of dagelijks sporten vraagt tijd en energie. Men zondigt zich steeds meer af  om de trainingen afgewerkt te krijgen en er wordt ingeboet op de tijd met vrienden of familie.

extreem sporten, overmatig sporten, compenseren, eetstoornis, eetstoornisvrij, sporten is gezond, overmatig bewegen, veel bewegen, obsessief bewegen, obsessief, sportadvies, persoonlijk advies, crashdieet

De vicieuze cirkel van crash-sporten

Het goede voornemen om te starten met sporten en je conditie te verbeteren, klinkt waarschijnlijk bekend in de oren. Meestal is het hoofddoel vermageren, waarbij grote doelen of intenties gesteld worden. We leggen de lat vaak te hoog en willen het meteen super goed doen. Met als gevolg dat het niet vol te houden is en we uiteindelijk stoppen met de fysieke activiteit. Na enkele weken of maanden hebben we terug de intentie om te starten met sporten. We beginnen zeer gemotiveerd en fanatiek en na enkele dagen/weken is het weer bij af. De vicieuze cirkel van crash-sporten is ontstaan.

Maandag: op maandag starten we vaak met ons doel. We hebben goede moed en zijn gemotiveerd. We gaan meteen gaan sporten (of lopen) en ervaren een tevreden gevoel.

Woensdag: op woensdag wordt er vaak frietjes gegeten. Men is nog steeds gemotiveerd en gaat zelfs meer dan gepland lopen, zodat die extra kilocalorieën direct verbrand worden. Je bent trots op jezelf!

Vrijdag: de motivatie is geminderd, maar je hebt hier een reden voor: je bent moe en gunt jezelf een dagje rust. De drukke werkweek heeft zijn tol geëist. Je blijft tevreden, omdat je beslist om de training in het weekend in te halen.

Zondag: Je bent niet gaan trainen, maar je verschuilt je onder het bekende excuus ‘geen tijd’. Je baalt en voelt je misschien gefaald. Je wilt dit gevoel niet hebben en beslist om er dit keer echt op maandag voor te gaan en vol te houden.

We weten allemaal hoe dit zal aflopen …

Hoe dan wel?

Focus op lange termijn, het is beter om jaren aan een stuk twee keer per week een half uurtje te gaan sporten, dan een maand iedere dag extreem te bewegen en daarna de handdoek in de ring te gooien. Zoek daarom een sport waarvan je weet dat je dit heel lang wilt blijven doen, omdat je het leuk vindt en er voldoening uithaalt. Focus dus minder op resultaat en meer op duurzaamheid of kijk naar de lange termijn. In deze blog krijg je 3 tips hoe je sporten blijft volhouden.

 

Wil jij graag persoonlijke begeleiding om op een gezonde manier te bewegen en voor jezelf te zorgen? We helpen je graag! Bekijk hier ons aanbod en wij nemen contact met je op om de eerste afspraak in te plannen.

 

Tot snel!

Ruth & Jelena