(SPORT)DIËTISTENPRAKTIJK
RUTH VANDERHEYDEN

De verleiding van chocolade, speculaas en snoepgoed in de Sinterklaasperiode. Hoe ga je hiermee om?

De Sinterklaasperiode staat synoniem voor gezelligheid, cadeautjes en… verleidelijke lekkernijen! Chocolade mannetjes, mariasnoepjes, speculaas en pepernoten – je ontsnapt er nergens aan. Hoe kun je nu genieten van de feestelijke sfeer zonder toe te geven aan de verleiding van overmatig snoepen? In deze blog geven we jou tips om van al dat lekkers van Sinterklaas te genieten, zonder schuldgevoel én zonder dat jij het gevoel hebt dat je de controle verliest.

1. Bewustwording

Het begint allemaal met bewustwording. Realiseer je dat de overvloed aan chocolade, koekjes en snoep tijdens de Sinterklaasperiode tijdelijk is. Het is belangrijk om te weten dat je niet elk verleidelijk hapje hoeft te weerstaan, maar dat bewuste keuzes de sleutel zijn tot een gezonde levensstijl.

2. Plan je genietmomenten

Zie snoepen niet als zondigen. Neen, genieten past prima in een gebalanceerde leefstijl. Wij noemen het graag genietmomenten. In plaats van willekeurig toe te geven aan de verleiding en snel iets in je mond te steken tussen het huishouden door, plan je genietmomenten. Kies bewust een moment of gelegenheid om te genieten van je favoriete Sinterklaaslekkernijen. Op deze manier kun je jezelf toestaan te genieten zonder schuldgevoelens en voorkom je overmatig snoepen.

3. Gezondere alternatieven

Wil jij het gezonder aanpakken? Dan kan je gezondere alternatieven te kiezen. Bak bijvoorbeeld kruidnoten met minder suiker, neem een mandarijntje, of maak gezonde snacks zoals geroosterde noten.

4. Blijf actief

Een actieve levensstijl kan helpen bij het beheersen van je eetlust en het verminderen van de verleiding om te veel te snoepen. Plan wat extra lichaamsbeweging in je routine tijdens de Sinterklaasperiode, zoals een wandeling na het eten of een gezellige danssessie met de kinderen op Sinterklaasmuziek. Dit helpt niet alleen bij het krijgen van meer energie waardoor je minder energie zal zoeken in suikerrijke voeding, maar het vermindert ook stress en bevordert een positieve mindset. Hierdoor is de kans op emo-eten ook kleiner! Win-win dus!

5. Genieten met mate

Genieten van Sinterklaaslekkernijen hoeft niet te betekenen dat je de hele zak letterkoekjes of chocolade moet leegeten. Hanteer portiecontrole en geniet van kleine hoeveelheden. Eet rustig en mindful. Dit betekent dat je even stilstaat bij de smaak, textuur en geur van wat je eet. Dit stelt je in staat om te proeven en te genieten zonder de nadelige gevolgen van overmatig snoepen.

 

Het omgaan met de verleiding van chocolade, koekjes en snoepgoed tijdens de Sinterklaasperiode vraagt bewustwording en planning. Door gezonde keuzes te maken, genietmomenten te plannen en actief te blijven, kun je de feestelijke lekkernijen op een gebalanceerde manier inpassen in je levensstijl.

Onthoud dat de Sinterklaasperiode draait om gezelligheid en samenzijn, en dat je kunt genieten van de festiviteiten zonder je gezondheidsdoelen uit het oog te verliezen. Veel plezier en geniet van de feestdagen!

Wil jij graag persoonlijke begeleiding? We helpen je graag! Meld je hier aan en wij nemen contact met je op om de eerste afspraak in te plannen.

 

Tot snel!

Ruth & Jelena