(SPORT)DIËTISTENPRAKTIJK
RUTH VANDERHEYDEN

10 tips om intuïtief te feesten

gezond genieten zonder schuldgevoel compenseren feestdagen diëtiste gezonde voornemens

De term ‘intuïtief eten’ ken je waarschijnlijk wel. Maar tijdens onze begeleiding zien we het vaak ruimer. Je intuïtie volgen, doe je namelijk niet alleen als het over eten gaat. Nu de feestdagen eraan komen, trekken we de term graag door naar ‘intuïtief feesten’.

Intuïtief feesten is geen echt begrip, maar voor ons betekent het feesten op gevoel. Maar ook doen en eten waar jij je goed bij voelt zonder schuldgevoelens, overeten of verplichtingen. Klinkt dit aanlokkelijk? Lees hieronder de tips en wordt een intuïtieve feester!

10 tips om intuïtief te feesten

1. Wat wil jij anders?

Neem de tijd om na te denken over hoe de feestdagen vorig jaar waren. Zou je deze opnieuw op dezelfde manier willen beleven? Of zou je het anders aanpakken? Sta hier eventjes bij stil, noteer concreet wat je dit jaar wil aanpassen en go for it! Iets veranderen is niet eenvoudig, dus maak het klein en wordt stap voor stap iemand die op gevoel feest.

2. Geniet van de gezelligheid

Vaak focussen we enkel op het eten. Eten lijkt het belangrijkste element op een feest. Logisch, want feesten zijn sociale gelegenheden en sociale gelegenheden worden vaak gekoppeld aan lekker eten. Natuurlijk mag dit en geniet er vooral van, maar focus je ook eens op de omgeving. Hoe is de tafel gepresenteerd? Welke gesprekken voer je en met wie? Welke belichting is er en welke muziek staat op? Feesten omvat veel meer dan enkel en alleen maar eten. Concentreer je op de positieve aspecten van sociale interacties en gelegenheden. Wees aanwezig in het moment, waardeer het gezelschap van anderen en probeer je niet te laten beïnvloeden door stress of zorgen van anderen.

3. Geniet bewust

Kan je kiezen wat je eet? Neem dan waar je echt zin in hebt en geniet bewust. Sta stil bij de geur, de smaak en de textuur. Op die manier zal je meer genot halen uit het eten en sneller een voldaan gevoel hebben. Deze volgende tip sluit hier onmiddellijk op aan.

4. Zorg dat je voldaan bent

Je weet waarschijnlijk wel dat het belangrijk is om te luisteren naar je lichaam. Maar doe dit ook voor, tijdens en na het feest. Vertrek dus niet uitgehongerd, maar eet een lichte maaltijd, zodat er ook voldoende energie is om direct bij het binnenkomen bewust te genieten zonder enkel te focussen op het eten. Je zal hierdoor niet in de hapjes ‘vliegen’ en bewust kunnen kiezen welk hapje je echt wilt proeven, omdat je er zin in hebt en niet omdat je enorme honger hebt.

5. Luister naar je honger- en verzadigingsgevoel

Wees bewust van de signalen die je lichaam aangeeft. Eet wanneer je honger hebt en stop wanneer je genoeg hebt. Hiernaar luisteren in gezelschap is niet eenvoudig, zeker als je van jezelf weet dat dit ook thuis een uitdaging is. Maar op lange termijn is dit echt de manier om schuldgevoelens te hebben of eetbuien en overeten te vermijden. Wil je dit leren? Check dan even het aanbod op de website en meld je aan voor begeleiding.

6. Draag kleding waarin jij je goed voelt

Kies kleding waarin je je comfortabel en zelfverzekerd voelt. Die (iets te) strakke broek kan je beter in je kast laten hangen. Kies een outfit die liever iets te los dan iets te strak zit, zodat je minder snel een opgeblazen of vervelend gevoel ervaart.

7. Bereid je voor op …

Als je op voorhand weet dat er specifieke activiteiten of situaties zullen zijn die jou iets minder liggen, kan je je hier mentaal op voorbereiden. Denk even terug aan de eerste tip: wat wil jij anders? Visualiseer hoe je wil reageren of omgaan met de minder leuke situaties. Bedenk hoe je jezelf het beste kan uiten of hoe je in de mate van het mogelijke toch kan genieten van het moment.

8. Nee zeggen is niet verboden

Ja, je mag nee zeggen tegen iets dat je niet lekker vindt. Ja, je hoeft geen tweede stuk taart te nemen, ook niet als de bomma aandringt. Ja, je mag nee zeggen tegen alcohol en je hoeft echt geen gezelschapsspelletjes te spelen tegen je goesting. Wees jezelf, leef in het nu en respecteer je eigen grenzen. Op die manier zal je ook een leuker persoon zijn voor de anderen en kan je meer genieten en intuïtief feesten.

9. Voed je lichaam en geest

Probeer je normale eetpatroon buiten de feestjes aan te houden. Focus op datgene wat je zelf in handen hebt. Heb je ’s avonds een nieuwjaarsreceptie? Eet dan overdag voedzame maaltijden met voldoende groenten, fruit, vezels en eiwitten. Zorg daarbij voor voldoende rust en hydratatie om je lichaam en geest in balans te houden. Je wordt niet minder fit of ongezond door enkele feestjes. Het is belangrijk om het het hele jaar door aan je gezondheid te werken. Hierdoor zullen de feestjes natuurlijk ook een kleinere impact hebben op je fysieke en mentale gezondheid.

10. Beweeg op gevoel

Misschien is het mogelijk om tijdens het feest een wandelpauze in te lassen of een actieve spelletje te spelen, zoals kubben? Spelen met de (klein)kinderen is uiteraard ook een leuke activiteit om het eten te laten zakken. Misschien heb je na het feest en na het vele zitten zin in actie? Maak een frisse wandeling of ga schaatsen, fietsen, zwemmen … Maar ga niet fanatiek sporten om te compenseren voor al dat eten. Want dit is echt niet nodig!

 

Als je de vorige tips goed hebt toegepast, zal je niet het idee hebben dat je na de feestdagen opnieuw moet starten om gezond en fit te worden. Je zal gewoon verder gaan zonder schuldgevoel en stap voor stap jouw doelen bereiken. 

 

Wil jij graag persoonlijke begeleiding om het intuïtief te leren eten (en feesten)? We helpen je graag! Bekijk de website, meld je aan en wij nemen contact met je op om de eerste afspraak in te plannen.

 

Tot snel!

Ruth & Jelena