(SPORT)DIËTISTENPRAKTIJK
RUTH VANDERHEYDEN

Terug naar gezonde gewoonten: Een frisse start na de feestperiode

gezonde gewoonten, gezond eten, koken, mealprep, meal plan, plannen

De feestdagen zijn voorbij, en hoewel je genoten hebt van heerlijke maaltijden, gezelligheid en quality time, kan het lastig zijn om weer in je routine te komen. Je structuur lijkt ver te zoeken, en gezonde gewoonten zijn misschien een beetje naar de achtergrond verdwenen. Jij bent niet de enige die hiermee worstelt!

In deze blog vertellen wij je hoe jij je routine en gezonde gewoonten kan terugvinden na de feestperiode.

Terug naar gezonde gewoonten

 

Reflectie

Voordat we aan de slag gaan, is het belangrijk om even stil te staan en terug te kijken op de afgelopen weken. Wat waren de hoogtepunten? Wat waren de mindere momenten? Hoe heb ik de feestdagen ervaren (fysiek en mentaal)? Hoe was mijn zelfbeeld? Reflecteren op je ervaringen stelt je in staat om bewust te worden van de veranderingen die je wil aanbrengen en waarom.

Stap voor stap, niet alles in één keer

Goede voornemens zijn vaak te drastisch of onrealistisch waardoor ze niet vol te houden zijn.

Begin daarom met het stellen van realistische doelen. Het is verleidelijk om drastische veranderingen aan te brengen, maar kleine, haalbare doelen zijn vaak duurzamer. Denk aan eenvoudige veranderingen, zoals het toevoegen van meer groenten aan je maaltijden of het verhogen van je dagelijkse waterinname.

Herstel je slaaproutine

Een goede nachtrust is essentieel voor een gezond lichaam en een heldere geest. Probeer een consistente slaaproutine te creëren door elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan. Vermijd stimulerende middelen zoals cafeïne en schermtijd voor het slapengaan. Als je moe bent is het moeilijker om gezonde keuzes te maken én word je sneller verleid door suikerrijke voeding.

Plan je maaltijden

Ben jij soms chaotisch en lukt het door een gebrekkige voorbereiding niet om gezond te eten? Plannen kan helpen om structuur in je dagen te brengen. Plan je maaltijden en eventueel tussendoortjes in en bereid je voor. Focus op evenwichtige voeding met veel groenten, eiwitten en volkoren granen. Vermijd overtollige suikers en sterk bewerkte voedingsmiddelen om je energieniveau stabiel te houden.

Ga voor extra beweging

Na al die feestelijke maaltijden en gezellig binnen zitten is het belangrijk om weer in beweging te komen. Kies een vorm van lichaamsbeweging die je leuk vindt, of het nu gaat om wandelen, joggen, yoga of fitness. Begin rustig en verhoog geleidelijk de intensiteit om blessures te voorkomen. Je zal al snel merken dat je energieniveau stijgt dankzij wat extra beweging.

 

Terugkeren naar gezonde gewoonten na de feestperiode vraagt wat tijd, maar met kleine stapjes en consistente inspanningen zal je merken dat je je al snel beter voelt. Onthoud dat perfectie niet het doel is; het gaat erom een gezonde levensstijl te ontwikkelen die je op lange termijn kunt volhouden.

 

Wil jij graag persoonlijke begeleiding? We helpen je graag! Ontdek het aanbod op de website en meld je aan.

 

Tot snel!

Ruth & Jelena